Norge

Faren: – Ingen av oss kan skjønne det

Philip Manshaus er tiltalt for drap og terror. Faren og stemoren snakket i retten onsdag.

Philip Manshaus er 22 år gammel. Han er tiltalt for å ha drept stesøsteren Johanne Zhangjia Ihle-Hansen. Hun ble bare 17 år gammel.

Han er også tiltalt for terror-angrepet mot en moské i Bærum. Angrepet skjedde 10. august i fjor. 17-åringen ble funnet samme dag.

Manshaus nektet straffskyld da rettssaken startet.

Onsdag snakket faren og stemoren i retten.

Faren beskrev forholdet mellom 22-åringen og hans to eldre brødre som godt.

– Det virker som de er glade i hverandre alle sammen. Nå er det en virkelighet de ikke kan fatte. Ingen av oss kan skjønne det, egentlig, sa faren i retten.

En del av forklaringen foregikk bak lukkede dører. Slik blir det også torsdag. Da skal retten høre på tanten og brødrene.

Tiltaltes stemor vitnet også onsdag. Hun fortalte om en stesønn som forandret seg og utviklet et sinne.

Hun fortalte om en gutt som var forsiktig og kreativ da han var liten. Men som gradvis fikk mer fremmed-fiendtlige holdninger.

Hun svarte rolig og fattet på spørsmål. Ved to anledninger fikk hun problemer.

– Jeg opplever at jeg ikke bare har mistet en datter, men også en sønn, sa hun og gråt.

Unni Fries er forsvareren til Manshaus.

– Det er en sterk vitne-forklaring å høre på. Men det er også relevant i forhold til selve straffe-saken, sa hun til nyhetsbyrået NTB.

Stemoren la merke til at tiltalte hadde hengt opp utklipp. Det var dager før angrepet og drapet skjedde.

De var fra Brenton Tarrants moské-angrep på New Zealand. Det hang også et hakekors og et norsk flagg på rommet hans.

Hun ble alvorlig bekymret. Hun søkte på nettet hvordan hun skulle gå fram. Stemoren skulle spise middag med venninner på restaurant da hun fikk vite om angrepet.

– Datteren til en av dem ringte. Hun sa at det hadde vært en terroraksjon i Bærum utført av en hvit, ung mann. Da hadde vi akkurat bestilt mat. Det var helt ubeskrivelig, sa hun i retten.

Elisabeth Hagen er bistands-advokat. Stemoren var i samme rom som tiltalte for første gang siden drapsdagen, sa hun til NTB.

– Hun opplevde at det var veldig viktig for henne å være til stede i retten. Og å kunne avgi sin forklaring mens han var til stede i rommet, sa Hagen.

Siste utgave

På forsiden nå