Norge
Bildet viser en person med en mobiltelefon i hånden. Barn og unge får tilbud om penger eller gaver. Det er dersom de sender nakenbilder av seg selv.

Får tilbud om betaling for nakenbilder

Barn og unge får tilbud om penger eller gaver. Det er for å sende nakenbilder av seg selv. Kripos er bekymret.

12 prosent av tenåringer har delt nakenbilder av seg selv. Det viser en rapport fra Medietilsynet. Av disse svarer 13 prosent at de har fått betalt for bildene.

– I noen tilfeller tilbys unge en ganske stor pengesum. Det fører til at noen fristes til å sende nakenbilder til personer de ikke kjenner, sier Hanne Andreassen. Hun er politi-overbetjent i spesial-politiet Kripos.

Medietilsynet lager en rapport hvert år. Den handler om barn og unges medievaner. Dette er første gang de spør om unge blir tilbudt betaling. Ungdommer ba om at de måtte stille spørsmålet.

Overgripere i store saker om overgrep bruker internett. Det er for å komme i kontakt med barn, ifølge Kripos.

– De som ber om nakenbilder, tar gjerne kontakt med veldig mange barn. Det gjør det spesielt viktig å få stoppet disse personene. Vi oppfordrer unge til å rapportere inn uønskede henvendelser. Det er til spillet eller det sosiale mediet de bruker, eller oss i politiet, sier Andreassen.

Det er flest gutter som blir tilbudt penger eller gaver. 22 prosent av guttene som har sendt nakenbilder, har fått en form for betaling. Det samme gjelder 6 prosent av jentene.

Mer fra Norge

På forsiden nå