Norge

Stortinget sier ja til å endre loven

Stortinget endrer loven om bioteknologi. Les her hva det betyr.

Stortinget vedtok foreslåtte endringer i loven om bioteknologi. Det skjedde tirsdag ettermiddag.

Nå kan enslige få assistert befruktning. De får hjelp til å bli gravide.

Flertallet stemte også for at eggdonasjon skal bli lov i Norge. Kvinner får donere bort egg til andre slik at de kan bli gravide.

Donasjon av sæd har vært tillatt lenge. Norge har hittil hatt et forbud mot å donere egg. Det er lov i flere andre land.

Stortinget sa også ja til tidlig ultralyd. De har besluttet at blodprøven NIPT skal gjøres tilgjengelig for alle gravide.

Testen gjør det mulig å oppdage mulige kromosom-feil som Downs syndrom. Den gravide kan få vite dette tidlig i svangerskapet.

Helseminister Bent Høie advarte mot testen. Han var med i debatten i Stortinget tirsdag.

– Dette er en test, på lik linje med alle andre tester, som vil gi svar. Men det er også en test med ganske store utfordringer. Den vil også gi mange falske positive svar, sa Høie.

Flere er bekymret for at folk velger bort foster på grunn av testen.

Det var i utgangspunktet Arbeiderpartiet (Ap), Sosialistisk Venstreparti (SV) og Fremskrittspartiet (Frp) som gikk sammen. De sikret flertall for endringene i loven.

Kristelig Folkeparti (KrF) kjempet mot endringene. De fikk støtte av andre, men ikke nok.

– Dette er et stort tilbakeskritt for likeverdet i 2020, sier Kjell Ingolf Ropstad. Han leder KrF.

– KrFs mål har vært å sikre en lov som ikke skaper et sorterings-samfunn. Og en lov som sikrer barns rettigheter. Slik loven nå ligger, så har vi ikke klart det, skriver Ropstad i en SMS til NTB.

Siste utgave

På forsiden nå