Norge

Høyre vil ha færre innvandrere

Norge bør ha klarere regler for hvor mange innvandrere som skal få komme, mener et utvalg i Høyre. De foreslår strengere regler.

Innvandrere som kommer til Norge bør ikke styres av kriser i verden. Stortinget bør bestemme hvor mange som kan komme. Det mener et utvalg i partiet Høyre. De har vurdert endring i politikken rundt innvandrere, skriver avisa Aftenposten.

Partiet foreslår en egen regel. Den skal si noe om hvor stor gruppe innvandrere Norge kan ta imot. Reglene skal fungere som handlings-regelen for hvordan penger brukes fra oljefondet.

Torbjørn Røe Isaksen i Høre leder utvalget. De ønsker mye strengere politikk knyttet til flyktninger og innvandrere. Hensikten er å sikre at Norge klarer å integrere og ta vare på dem som kommer hit.

– Et høyt press mot Europas grenser skjer ikke bare en gang. Det må vi erkjenne. I 2015 hadde vi en flyktning- og asylkrise. Den kan raskt komme tilbake. Norge kan ikke de neste 30 årene ha det samme nivået på innvandring som vi har hatt siden 1990, sier Isaksen til avisa Aftenposten.

Utvalget har laget en rapport. Den er overlevert Høyres programkomité.

Målet til utvalget er å lage en politikk for innvandring som er forutsigbar. Den skal også være bærekraftig. Politikken skal skape færre konflikter. Den er tenkt å vare i flere tiår framover, ifølge Isaksen.

Utvalget foreslår at handlingsregelen blir til ved at Stortinget bestemmer tall for hvor mange flyktninger Norge skal motta i gjennomsnitt per år. Både familiegjenforeninger og flyktninger som reiser tilbake til hjemlandet blir en del av regnestykket.

Isaksen presenterer rapporten for Høyres sentralstyre mandag.

Siste utgave

På forsiden nå