Norge

– Vi lever fortsatt med viruset blant oss

– Vi må ikke glemme rådene for å hindre smitte med korona, sier helseminister Bent Høie. Han advarer folk mot å tro at alt er som før.

Tallet på smittede med korona i Oslo øker. Folk lever mer og mer som normalt. Og snart er det ferie.

Men det er ikke som før, advarer helseminister Bent Høie. Han sier vi fortsatt lever med viruset blant oss.

– Det finnes ingen vaksine. Og det finnes fortsatt ikke behandling mot viruset. Derfor må vi følge regler for å hindre smitte, sier Høie på en pressekonferanse onsdag.

Han gjentok at folk må holde avstand til hverandre. Blir du syk, må du holde deg hjemme. Og du må få tatt en test om du har symptomer.

I forrige uke ble ganger flere smittet av viruset korona i Oslo. Det er første gang på mange uker at det er en økning av smittede. Samtidig blir det flere smittede i Asia og i afrikanske land. Tallene for smittede med korona i verden øker fortsatt.

FHI sier at smitten er i ulike klynger av mennesker i hovedstaden. Som enten er i ulike familier eller i et sosialt nettverk. Oslo kommune sporer opp hvem som er smittet. I over 300 andre kommuner i Norge er det ingen smitte.

– Det er svært viktig nå at folk med symptomer tester seg. Det gjelder alle med en infeksjon i luftveiene. Du trenger ikke å ha feber for å være smittet, sa helsedirektør Bjørn Guldvog på presse-konferansen. Han jobber i Helsedirektoratet.

Har du tung pust, bør du testes. Det gjelder også hvis du hoster, har sår hals eller mister lukte-eller smak-sansen. Testing og å spore smittede er svært viktig for å fortsette å ha kontroll med smitten med viruset i Norge.

Line Vold jobber i FHI. Hun sier at det fortsatt er få smittede med korona i Norge. Og at de ventet at tallene på smittede vil være litt forskjellig når samfunnet åpner mer opp igjen.

Dersom smitten stiger mye, kan det bli strengere tiltak. Det varsler Høie. Onsdag kom regjeringen med en ny beredskapsplan for hvordan de kan komme til å stramme inn igjen.

FHI har også vurdert om vi bør bruke munnbind i Norge. De mener at det ikke er nødvendig slik situasjonen er nå.

– 200.000 i Norge må bruke munnbind nå for å hindre at en person blir smittet. Så virkningen er lav, sier Vold.

Verdens helseorganisasjon har anbefalt at folk bør bruke munnbind. Vold sier det kan blir aktuelt om ting endrer seg.

Siste utgave

På forsiden nå