Norge

Mener folk betaler for mye for mat

Det er dyrere mat i Norge, og mindre utvalg. Det skriver regjeringen. De vil ha en endring.

– Dagligvaremarkedet betyr mye for de fleste. Norge har dyrere varer og mindre utvalg enn våre naboland. Dette vil regjeringen gjøre noe med, sier næringsminister Iselin Nybø.

Hun kunne fredag fortelle hva de har funnet ut. De har sett på hvor mye konkurranse det er om kundene. Hun sier at det er en risiko for at kundene betaler mer enn de må for blant annet mat. Derfor vil regjeringen foreslå endringer.

Les også: – Det er mat til alle, sier næringsministeren

Det siste året har Rema 1000 kranglet flere ganger med Norges-gruppen. Det har handlet om hvor mye de må betale for mat og andre dagligvarer. De kjøper varer fra Asko. Rema mener de må betale mer for varene enn det Kiwi må. Norges-gruppen er eier av både Kiwi og Asko.

Rema vil at loven skal bli endret. De vil ha et forbud mot ulike priser til ulike kjeder. Men en gruppe eksperter sier det kan bli dyrere for kundene. Derfor sier Nybø at det er uaktuelt å forby pris-diskriminering. Men det skal være mer kontroll.

– Det er viktig med mer kunnskap om hvorfor det blir ulike priser for butikkene. Det kan være årsaker til forskjellene. Da må leverandørene forklare hvorfor det er forskjeller, sier Nybø.

Les også: Samarbeider om å kjøpe mat

Regjeringen tror ulik pris kan være et stort problem. De tror det gjør det vanskeligere å få nye butikker til å åpne i Norge. Derfor mener myndighetene det er viktig at leverandørene må gi ganske like priser til alle butikkene. Det kan gjøre det lettere for nye selskaper som vil selge dagligvarer.

Svenske Ica og tyske Lidl har sluttet med butikker i Norge siden 2008. I tillegg har butikkene til Rimi blitt borte. Likevel er det mange butikker i Norge. Det er flere per innbygger enn i alle våre naboland. Men butikkene er mindre.

Les også: Coop kjøper ICA Norge

Det kan være årsaken til at butikkene har mindre utvalg enn svenske butikker. Men en by kan ha bedre utvalg enn en svensk by. Det er fordi det er flere butikker med litt ulike varer, skriver regjeringen.

Og det er gjerne mange like butikker på samme sted. Da er det få eller ingen bygninger som passer til butikker igjen. Regjeringen vil undersøke om det kan være et problem. Hvis det er slik så vil de se på mulige løsninger.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå