Norge
Bildet er av statsminister Erna Solberg. Det er fra pressekonferanse 25. juni.

Vil la folk reise til land med lite smitte

Torsdag kom statsminister Erna Solberg med nye råd om reiser. De nye rådene er fra 15. juli. Da vil regjeringen la folk reise fritt til land med lite smitte.

– Vi vil bare fjerne kravet om karantene fra land med lite smitte. Det er mulig å bestille en reise mens det er lite smitte. Det kan bli mer smitte før du kommer hjem. Det er mye usikkerhet ved å reise til utlandet. Du må ha en sommer i Norge hvis du ønsker å lage planer, sier Erna Solberg.

Nordmenn har fått lov til å reise til Gotland i Sverige i to uker. Men nå har det blitt mer smitte der. Derfor blir det samme regler for reiser dit, som for resten av Sverige. Nå må folk i karantene hvis de har vært der.

Les mer: Folk trosser råd og drar til Sverige

Les også: Sverige får ikke bli med på åpningen

– Det er lenge til 15. juli. Og mye kan skje før vi åpner opp. Derfor vil vi vente med å gi noen liste over hvilke land vi åpner for reiser til, sier helseminister Bent Høie.

– Sånn som det ser ut nå ville Tyskland vært trygt. Portugal har for mye smitte. Land som Spania er vi usikre på, fordi vi mangler gode nok data for å kunne vurdere det etter de kravene vi har, sier Høie.

Les mer: Ny nettside skal gi oversikt over gjenåpning

– Dette er ingen oppfordring til at folk skal reise til utlandet, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Hun sier de målet er å åpne så fort det er trygt. Rådet er fortsatt å unngå unødvendige reiser. Men de vil ha unntak for landene som Folkehelse-instituttet mener er trygge.

– Folk som skal ut på reise, må bli kjent med de kravene og reglene som gjelder i landet de vil besøke, sier hun.

Statsrådene var tydelige på at det kan bli endringer også mens folk er på reise. Da må de i karantene når de kommer hjem. De minnet også om at flere land har stengt regioner fordi det har blitt mer smitte i deler av landet. Da må nordmenn være forberedt på at ferien kan bli noe helt annet enn det som var planlagt.

– Det blir ingen hyggelig badeferie av å være i et land som er stengt, sier Solberg.

Dette er de nye reiserådene

* Fra 15. juli kan nordmenn reise til Europa og komme hjem igjen uten å gå i karantene. Men da må landet oppfylle de norske kravene for smittevern.

* Regjeringen hever også begrensningene på reiser inn i Norge fra 15. juli. Det gjelder for folk som bor i EØS- og Schengen-området.

* Innen 15. juli skal Folkehelse-instituttet lage en liste over land som det fortsatt skal være begrensninger på reiser til.

* Fra 14. mars har Utenriksdepartementet bedt folk unngå reiser som ikke er strengt nødvendige. Det skal fortsatt være rådet for reiser til land utenfor EØS- og Schengen-området.

Mer fra Norge

På forsiden nå