Norge
Bildet er av Line Vold i Folkehelseinstituttet. Hun står på en talestol.

Mer reising kan gi mer lokal smitte

Det er lite smitte i Norge, sier FHI. De tror det kan bli lokale utbrudd av korona når grensene skal åpne. Men de tror det blir små konsekvenser.

Det er lite korona-smitte her i landet, sier Folkehelseinstituttet. Mange kommuner har ikke hatt nye smittede på flere uker. FHI anslår at  det har vært mellom 34.000 og 42.000 smittede i Norge til sammen. Av disse har 8.800 testet positivt på prøven.

Men folk må huske på råd og regler, sier Monica Mæland. Hun er justisminister. Hun ber folk å si vennlig ifra til folk som glemmer seg.

– Det er viktig å minne alle om at vi må vaske hendene ofte og grundig. Vi må holde avstand til folk. Og vi må unngå steder der mange oppholder seg. Jeg tror de aller fleste gjør så godt de kan, men det er lett å glemme seg. Da kan det være godt å få en vennlig påminnelse, sier Mæland.

Les mer: Statsministeren reagerer etter festhelg

Folks oppførsel på utesteder og strender ble også tatt opp på pressekonferansen.

– Vi er bekymret for at det skal være noen med smitte blant gjestene. Det kan være en person med få eller ingen symptomer. Da kan vi få hendelser med massesmitte. Det kan også sette i gang skjult spredning, sier Line Vold. Hun er avdelingsleder i Folkehelse-instituttet (FHI).

Les også: Sykepleier smittet av svensk lege

Det er også nye regler for svensker som jobber med helse i Norge. Fra onsdag må de teste seg to ganger før de får jobbe i Norge. Det kan være at vi burde ha gjort dette enda tidligere, sier Bjørn Guldvog. Han er helsedirektør.

– Det har vært et spørsmål  om vi burde ha gjort dette før. Det forstår jeg. Og det kan godt være. Men samtidig har vi ikke hatt smitte fra de svenske helsearbeiderne før nå nylig, sier Guldvog. Han minner om at dette får konsekvenser. Mange svensker jobber i det norske helse-vesenet. Uten dem er det vanskelig å få nok folk.

De nye reglene gjelder for flere. Også sesongarbeidere som kommer fra land utenfor Schengen kan få reise til Norge for å jobbe. Hvis arbeidsgiver tar ansvar for at de blir testet, kan de slippe karantene. Da må de ta to tester. Det må være minst 48 timer mellom de to. Den andre må bli tatt dag fem etter at de kom til Norge, eller senere.

Les mer: Vil la folk reise til land med lite smitte

– Risikoen for at det kommer mer smitte til Norge øker. Det skjer når regjeringen nå åpner grensene litt av gangen. Det blir også mer risiko av at folk kan komme fra utlandet, sier Vold.

Dette vil gi lokale utbrudd av korona. Men FHI mener det likevel vil få små konsekvenser. Årsaken er at helse-tjenesten har god kapasitet. De er godt forberedt til å håndtere mer smitte. Det blir gjort med tester, isolering og ved å spore smitte, sier FHI.

– Nordmenn og turister som kommer fra områder like lite smitte som Norge, vil neppe føre til mer smitte i Norge. Det samme gjelder for de som sitter i karantene etter å ha kommet til landet, sier Vold.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå