Norge

Historisk lav pris på strøm i Norge

Prisen på strøm var under 0 øre natt til mandag. For første gang fikk folk i Norge "betalt" for å bruke strøm.

Natt til mandag skjedde noe som aldri har skjedd i Norge før. Du fikk betalt for å bruke selve strømmen. Det blir kalt negativ strømpris. Men du tjener ingen penger på å bruke strøm.

Årsaken er at du betaler for mer enn bare strømmen du bruker. Du må betale nettleie for å få den fram til der du bor. Og du må betale også el-avgift. Det blir ofte mer enn halve prisen på strømregninga.

– Det er veldig billig pris på strøm. Men du må fortsatt betale for nettleie og elavgift. Strømmen blir ikke gratis. Men selve prisen på strøm er nå kun 40 prosent av hva prisen ville vært i en mer normal situasjon. Det er inkludert avgiftene, sier Ole Tom Djupskås til avisa Dagens Næringsliv. Han er kraftanalytiker i Refinitiv.

Det var folk sør i Norge som hadde lavest pris på strøm. Da prisen var på sitt laveste, fikk folk betalt 0,1 øre pr kilowatt-time. Det skriver nyhetsbyrået Europower Energi. Du trenger rundt 40 kilowatt-timer for å lade en Nissan Leaf. Hvis du gjorde det da prisen var lavest, fikk du 4 øre. Men du betalte en del mer i avgifter og nettleie.

Les også: Ber folk sjekke strøm-avtalen sin

Det er de som selger strøm som best merker en negativ pris på strøm. De må betale for å få solgt strømmen sin, skriver avisa.

De må nemlig bli kvitt strømmen. De siste dagene har det både regnet mye, og vært mye vind. Da blir det mer vann i norske vann-kraftverk, og mer vind på danske vind-kraftverk. Siden vi kjøper og selger strøm av danskene, kan noe av strømmen fra dansk vindkraft bli solgt billig til Norge.

Les også: Disse stedene kan passe for vindmøller

Tor Reier Lilleholt er kraft-analytiker i Wattsight. Han sa i desember til avisa E24 at det var vanskelig å tro det kunne bli negative priser på strøm i Norge. Danmark og Tyskland har fått negativ pris mange ganger. Det er fordi de har mye vindkraft, og det er umulig å lagre vinden. I Norge er det mye vannkraft. Vannet kan bli lagret i store magasiner.

Men i vinter har det vært varmere enn det pleier. Da har vi i Norge brukt mindre strøm på å holde boligene våre varme. I tillegg har det vært mye snø i fjellet. Nå har mye av den smeltet, og kommet til magasinene. Når det da regner, er det vanskeligere å lagre mer vann.

Siste utgave

På forsiden nå