Norge
Bildet er av assisterende helsedirektør Espen Nakstad. Det er tatt på en av regjeringens pressekonferanser om korona. Det er en lys blå bakgrunn med riksløven på. Det står også Norge og Norway på bakgrunnen. Han har en talerstol foran seg.

Ber folk huske rådene mot smitte i ferien

Nå holder smitten seg på et jevnt nivå. Det går verken opp eller ned, sier Espen Nakstad. Men det kan fort endre seg når folk skal reise mer.

Hver person som er smittet med korona smitter omtrent én annen. Espen Nakstad sier det kan virke som det vil holde seg slik en stund. Men han mener det kan endre seg fort. Nakstad er assisterende helsedirektør.

– Ingen vet helt hvor det er en grense. Vi ser på det som har skjedd ute i den store verden. Når folk dropper å følge reglene i det hele tatt, så blir flere smittet. Da smitter hver syke mer enn en ny. Det skjer når folk lar være å holde avstand, når de klemmer hverandre og går på jobb hvis de er syke. Da begynner viruset å spre seg, sier Nakstad til kanalen NRK.

Les også: Mer reising kan gi mer lokal smitte

Fredag skal regjeringen komme med nye reiseråd. De nye rådene skal gjelde fra 15. juli. Det kan bli åpnet for reiser til land utenfor Norden. Det kan også bli åpnet for reiser til noen områder i Sverige.

Nakstad advarer nordmenn som skal reise på ferie til utlandet. De må tenke på korona, også når de er ute på reise. Han vil ikke si hva som kan skje når det blir åpnet reiser til utlandet igjen.

– Det vil tiden vise, sier han.

Les også: Vil la folk reise til land med lite smitte

25. juni sa regjeringen at folk i Norge kan reise til noen naboland. Men de må være forsiktige, sa Ine Eriksen Søreide. Hun er utenriksminister.

– Utenriks-departementet vil fra 15. juli gjøre unntak fra rådet om å unngå reiser. Det vil vi gjøre for de landene Folkehelse-instituttet mener er trygge nok. Men det er det ikke en oppfordring om at folk må reise til utlandet. Folk må finne ut hvilke råd og regler som gjelder dit de vil reise. Det må de gjøre når de planlegger reisen til et annet land, sier hun.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå