Norge
Oslo  20150626.
Folk i bÂt med redningsvester i Oslofjorden.
Fra og med fredag 1. mai er det pÂbudt med redningsvest for alle i bÂter under Âtte meter. 
En bÂttur i solskinnet p Olsofjorden er deilig p sommeren.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
NB! MODELLKLARERT

Flere båter på havet enn vanlig

Det er flere båter på havet enn vanlig. Både Redningsselskapet og Båtforbundet ber folk vise hensyn og være forsiktige.

Det er flere båter på havet enn på samme tid i fjor. Redningsselskapet har til sammen hatt 314 oppdrag mellom 3. og 10. juli. Det er en økning på 12 prosent sammenlignet med samme uke i fjor.

Oppdragene har vært over hele landet. Det har også vært en økning i oppdrag over hele landet. Men det er i Oslofjorden at økningen har vært størst. Der har Redningsselskapet måtte hjelpe 81 prosent flere i sommer.

De siste ukene har også politiet vært på havet. De har stoppet flere båter. Det har handlet om at de enten har kjørt for fort, hatt for høy promille eller ikke brukt redningsvest.

– Vi forventer at alle fritidsbåteiere viser hensyn til hverandre. Og at de senker farten når de burde det. Det finnes fartsgrenser som alle i båt har ansvar for å følge. Det sier Stig Hvide Smith i Kongelig Norsk Båtforbund.

Reglene handler blant annet om at du ikke skal kjøre fortere enn 5 knop om du er mindre enn 150 meter fra land. Du kan laste ned en gratis app fra Kystverket. Den hjelper deg å ha oversikt over hvor fort du kjører i båten. Appen heter «Båtfart». Den har oversikt over hva som er fartsgrensen i det området du kjører i. Du får også en advarsel om du kjører for fort.

I juni mistet 15 personer livet i Norge på grunn av drukning. Sju av dem som druknet, omkom etter fall fra land. Seks døde under bading og to ved bruk av fritidsbåt. Flere båter og mer uerfarne båtførere fører også til flere skader. Antall skader med fritidsbåt har økt med over 10 prosent. Det ifølge tall fra Frende forsikring.

Juli og august måned er vanligvis tallet høyere enn ellers på året. Det er de månedene som topper skade-statistikken.

Les også: Ni menn druknet i mai

Les også: Ønsker påbud om redningsvest i alle båter

Mer fra Norge

På forsiden nå