Norge

Fysiske plager etter terror kan gi psykiske plager

Fysiske plager etter en traumatisk hendelse kan gi mer psykiske plager. Det viser en ny Utøya-studie.

Tidlige fysiske plager, som hodepine, magesmerter og smerter i korsryggen, viser seg å gi mer psykiske plager. Målet med Utøya-studien har vært å se på hvordan terror-angrepet på Utøya har påvirket helsen til de overlevende og foreldrene deres.

Det er Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress som står bak undersøkelsen. De har tidligere gjort funn rundt helsen til de overlevende etter Utøya. Men nå har de funnet ut at fysiske plager også har en del å si for de psykiske plagene.

– Funnene våre er veldig overraskende. All forskning internasjonalt har vist at vi må fokusere på de psykiske plagene tidlig. Vi har vært for lite oppmerksomme på de kroppslige plagene, og konsekvensene av dem. Det var også overraskende at veldig mange fortsatt hadde det mye vanskeligere enn det vi hadde trodd. Det sier forsker Synne Øien Stensland til statskanalen NRK. Hun jobber ved kunnskapssenteret.

Funnene i undersøkelsen må nå gjøres noe med, mener hun.

Hun sier også at de nye funnene vil være gjeldende for alle som har vært utsatt for noe traumatisk.

– Dette er noe som vil være gjeldende for alle som har vært utsatt for traumatiske hendelser. Vi skal følge opp disse basert på de nye funnene, sier Stensland.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå