Norge

– Jeg er ikke bekymret for å reise utenlands nå

– Jeg er ikke bekymret for å reise utenlands. Det sier Sara Barros Tande på Gardermoen onsdag ettermiddag.

– Jeg er ikke bekymret for å bli smittet. Det virker som at de fleste overholder reglene om munnbind, håndvask og å holde avstand til hverandre. Det sier Tande fra avgangs-hallen til Klar Tale onsdag ettermiddag.

I dag åpnet Norge igjen for at nordmenn kan reise utenlands. I fire måneder har Norge hatt stengte grenser. Men nå kan endelig det norske folk ta den etterlengtede turen til syden eller dra på storby-ferie.

På Gardermoen onsdag er det ikke så hektisk som en skulle tro. Til tross for at regjeringen nå har lettet på reglene. Mange som Klar Tale spør, skal bare reise innenlands. Tande er derimot en av dem som skal utenlands. Hun har vært en tur i Norge med svigerfamilien sin. Opprinnelig kommer hun fra Brasil. Til vanlig bor hun i Portugal med sin norske ektemann.

– Jeg ser tydelig forskjell på hvordan folk i Norge lever under korona i forhold til i Portugal. Det er mye strengere der, med å bruke maske og å holde avstand.

Portugal er ett av få land i Europa som fortsatt er markert med rødt på kartet over hvilke land som enda ikke er åpnet. Det betyr at du må sitte i karantene i Norge 10 dager etter reisen hvis turen din har gått dit.

I ankomst-hallen møter Klar Tale et norsk eldre ektepar fra Ski. De har hus på Kypros og bor der. Nå er de tilbake i Norge igjen, etter vel tre måneder i isolasjon på den populære ferie-øya.

– Det har vært totalt 17 dødsfall på Kypros. Vi har vært i isolasjon, men vi har hatt det veldig bra. Vi har vært mer redd for å komme til Norge på grunn av korona enn å være på Kypros. Vi har reist via London og overnattet på flyplassen der. Vi turte ikke å reise inn til London sentrum. Nå gleder vi oss til å se familie og venner her i Norge igjen. Det sier Gro Strand.

Onsdag var det også pressekonferanse. Der deltok KrF-politiker og landbruks- og matminister Olaug Bollestad. Hun ber folk tenke seg om før de reiser utenlands i sommer, og advarer om at smitte-situasjonen kan endre seg raskt.

– Når vi nå åpner gradvis opp for reiser fra flere land i EØS- og Schengen, hviler det et stort ansvar på hver enkelt av oss for å hindre at smitten blusser opp igjen, sier Bollestad.

Siste utgave

På forsiden nå