Norge
BIldet viser en sykehusansatt med beskyttelsesutstyr. I bakgrunnen ligger en pasient i sykehusseng.

Mer enn én av tre koronapasienter i Norge er født i utlandet

Mange av de som har blitt sykest av korona er født i andre land enn Norge. Den siste måneden har andelen blitt større. Da har halvparten vært fra andre land.

36 prosent av alle som er behandlet for korona på norske er født i et annet land. Det er flest fra Pakistan og Somalia. 12 prosent er født i ett av de to landene. Det skriver avisa Aftenposten. Tallene er hentet fra Folkehelse-instituttet (FHI) og fra Pasient-registeret.​

Den siste måneden har det vært få nye smittede. Da har en større andel av de som har fått behandling vært folk som er født i utlandet. Da har det vært én av to.

Les også: Mange somaliere i Norge er smittet

Les mer: – Saker om smitte blant somaliere fører til fordommer

Forskere sier nå at de vil ha den samme informasjonen. Men de vil ha den for personer som har dødd med i Norge. De tallene har så langt ikke vært tilgjengelig for alle.

– Vi trenger dødstallene. Det trenger vi for å si hva som skjedde med folk som er født i utlandet, etter at de ble lagt inn. Det sier Esperanza Diaz til Aftenposten. Hun er forsker ved Universitetet i Bergen. Hun forsker på global helse og medisin.

Pasientene som er født i andre land er også yngre enn de som er født i Norge. Pasientene som er født i Somalia eller Irak var i gjennomsnitt 51 år. Pasienter som var født i Norge var i snitt 64 år, viser FHIs oversikt.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå