Norge
Oslo 20200719. 
Øst politidistrikt melder at to barn er funnet døde på en privat adresse i Lørenskog. Moren ble funnet kritisk skadd på samme sted.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Forskere ikke bekymret for draps-tallet i Norge

Det har vært en del draps-saker den siste tiden. Men forskere mener at vi ikke må være bekymret.

Så langt i år har det vært 17 draps-saker med 20 ofre i Norge. Bare i juli har det vært seks draps-saker med til sammen åtte ofre.

I fjor var det 26 draps-saker med 28 ofre.

Tallene på drap i Norge er lav. Det minner en av landets fremste draps-forskere oss på. Hvis vi sammenligner oss med andre land, har vi 0,6 drap per 100.000 innbyggere.

– Så langt har ikke statistikken vist at vi har noen økning av drap i Norge. Det sier Solveig Bø Vatnar til Aftenposten. Hun er professor i psykologi ved Oslo universitetssykehus og Høgskolen i Molde.

Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen i Oslo sier at det er flere draps-saker i første halvår av 2020 enn på lenge. Men hun mener samtidig at det kan være tilfeldig.

– Det er ikke noe som tyder på at volden i Norge er på vei opp. Det er relasjonen mellom offeret og gjernings-personen som preger de fleste draps-saker i Norge. I land med høy kriminalitet er det flere drap der det ikke er relasjon mellom partene. Slik er det ikke i Norge, sier hun.

Mer fra Norge

På forsiden nå