Norge

Folk som bader kutter seg opp på skarpe stillehavsøsters

Stillehavs-østers er svært skarpe. De blir funnet på mange badeplasser i Oslo-fjorden. De blir også funnet lenger og lenger nord. Legevakten sier mange har kommet dit med kuttskader.

Mange folk blir skadd på stillehavs-østers. Den har skarpe kanter, så folk skjærer seg når de bader. Det har blitt mange av østersene under vannet ved strender og svaberg i Oslo-fjorden.

– Det kan komme mange på en dag med fint vær. Det blir fort mellom 10 og 20 personer, sier Inger Marie Moksnes til nyhetsbyrået NTB. Hun er avdelingsleder ved legevakten for Fredrikstad og Hvaler. Hun sier det vanlige er at folk har kuttet seg opp under foten. Da må de rense såret og sy.

– Det blir mye nål og tråd, sier hun. Det er en sammenheng mellom sol og bading, og hvor mange som blir skadet.

Les også: Ber oss om hjelp til å finne livbøyer

Stillehavs-østers har blitt mer vanlig i Norge siden 2007. Den har blitt en art som klarer å overleve mange steder langs kysten i Norge. Det skriver Stein Mortensen i en kronikk i Fiskeribladet. Han er forsker ved Havforsknings-instituttet.

– Det har blitt små bestander av dem på Vestlandet. Det er rundt Bergen, skriver Mortensen. Ha mener det er vanskelig å si hvor langt nord arten kan spre seg. Den er uønsket i norsk natur. Landene i Norden har egne lister over fremmede arter. Østersen er på disse.

– Men nå er den her. Og vi kan ikke utrydde den. Det er ikke mulig å bruke kampanjer for å for å hindre den fra å spre seg mer. Verken det å høste den inn som mat eller rydde den som søppel nytter, skriver Mortensen.

Les også: Ber folk passe på hverandre i sommer

Likevel er det flere som er uenige med Mortensen. De jobber for å hindre østersen fra å spre seg.

– Vi har østers i hele fylket. Og vi klarer aldri i verden og plukke dette tomt. Men vi klarer å få vekk mye av den på de viktigste badeområdene. Det er det som er oppdraget, sier Kristian Ingdal til NTB. Han er prosjektleder for Østers-dugnaden i Vestfold og Telemark. Det er en tre år gammel dugnad som jobber for å hindre at folk kutter seg opp ved badeplasser.

– Vi har allerede plukket 22 tonn i år. I fjor samlet vi 14 tonn fra strender og badeområder, sier Ingdal. Han sier de blir kontaktet nesten daglig av folk i indre oslofjord. Folk lurer på hvordan de skal plukke østersen.

Les også: – Den brenner noe forbaska

Men selv om folk hjelper til med å rydde, så er det neppe mulig å få vekk østersen fra sjøen. På legevakten i Fredrikstad og Hvaler har de et råd til folk som vil bade.

– Bruk badesko. For det er stort sett under føttene at du får skader, sier hun. NTB har også spurt flere legevakter om dette. Ingen av de andre sier de har fått ekstra mange innom med kutt fra stillehavs-østers.

Siste utgave

På forsiden nå