Norge
Bildet viser Kristin Elise Schade på 20 år som står foran East side gallery i Berlin.

Den vanskelige sommeren

– Sommeren gjør det ekstra synlig at jeg er ‹‹alene››, sier Kristin Elise Schade. – Fraværet av rutiner kan gi mer ensomhet om sommeren, sier psykolog Peder Kjøs.

For mange kan sommeren være den vanskeligste årstiden. Ferie og sol betyr ikke alltid at alt er fint.

– Somrene går ofte forbi uten at jeg sitter igjen med mange gode minner. Det får jeg følelsen av at mange andre gjør, sier Schade. Hun er 20 år og fra Telemark. Nå går hun på videregående og mangler tre fag å bestå før hun er ferdig. På grunn av utfordringer med den psykiske helsen kan hun ikke jobbe ved siden av skolen.

– Jeg får derfor heller ikke til å jobbe om sommeren. Det kan godt hende at det er en grunn til at jeg kjenner litt ekstra på ensomhet om sommeren. Sommeren gjør det ekstra synlig at jeg er ‹‹alene››. Jeg både hører stemmer, ser og opplever ting som andre ikke gjør. Det gjør hverdagen slitsom nok i seg selv. Å være sosial én dag gjør derfor at jeg må slappe av hjemme de neste dagene etter at jeg har vært ute med venner, sier Kristin.

Les også: Vil snakke om ensomhet

Samtidig vil hun få fram at hun er glad og stolt over det hun klarer å få til, til tross for den situasjonen hun er i.

– Når jeg er med vennene mine, er de verdens beste. Problemene ligger hos meg selv, sier hun.

For Kristin er svaret både ja og nei på om hun har det bedre andre tider på året.

– I og med at ensomheten sitter mest hos meg selv, er dette vanskelig stort sett hele året.

Les også: Når livet skjer i spillet

En annen ung jente Klar Tale har snakket med, er Lene Margrete Nielsen Jenssen. Hun er 18 år og fra Lillestrøm. Til høsten begynner hun tredje året på musikklinja på Lillestrøm videregående.

– Det som gjør meg ensom er å se andre dra på tur med venner. Spesielt nå som mitt kull blir 18 og får bil-lappen. Da er det flere og flere som drar på ferie uten foreldrene. Jeg har også bil-lappen, men jeg har ikke bil. Dermed har jeg ikke den samme friheten som andre har.

Lene sier at hun har det bedre når det ikke er sommer.

– Jeg liker å ha rutiner, så jeg har det definitivt bedre andre tider på året.

Les også: 63 år skiller disse vennene

Det er en del unge som kjenner på ensomhet om sommeren, men om det har blitt mer vanlig med årene, er ikke psykolog Kjøs så sikker på.

– Da jeg var ung på 80-tallet var det samme ‹‹greia››. Det handler om at når du er ung og bundet til et miljø, og det går i oppløsning fordi det er ferie, så blir alt mer tydelig. De som har en sommer-jobb og de som har bil, i motsetning til de som ikke har det. Det er noen status-hierarkier som blir veldig synlige, sier han.

(Saken fortsetter under bildet)

Bildet viser psykolog Peder Kjøs.

FORSTÅELSE: Psykolog Peder Kjøs kjenner seg igjen i beskrivelsene av unge som er ensomme om sommeren. Foto: Ihne Pedersen

Som henholdsvis 18 og 20 år, kommer heller ikke disse jentene unna å bruke sosiale medier. Lene vil bruke appen Snapchat for å avtale å møte venner i sommer. Kristin synes at det stikker litt inni henne når hun ser bilder på sosiale medier av venner som samles og har det gøy.

– Det er ikke fordi jeg ikke unner de det. De fortjener jo å ha det bra. Men jeg sitter igjen med en skyld-følelse, både fordi jeg ikke føler at jeg «strekker til», og fordi at jeg føler at jeg skuffer meg selv. Det å hele tiden bli minnet på hvordan «alle» andre samles 24/7 og har det gøy, er ekstra vanskelig når du ikke er i en posisjon til selv å kunne delta i det. Det kan handle om psyken, mangel på venner eller det å ikke bli inkludert.

Les også: Grande vil at flere gjør som Mia

Kristin synes rådet om å logge ut av sosiale medier og legge fra seg telefonen er god. Men selv vil hun ikke gjøre det.

– Jeg har prøvd, og det har gjort at jeg bare føler meg enda mer ensom. Enda mer isolert fra verden.

– Tror du at fraværet av rutiner som ofte hører med sommeren bidrar til mer ensomhet?

– Ja, det tror jeg absolutt. Det tar bort alle de gitte, selvfølgelige rutinene en har. De mer hverdagslige relasjonene blir borte, mens de sosiale relasjonene kommer mer til syne. Hvis du ikke har det største nettverket eller at familien ikke er helt ideell, kan det bli ensomt. Noen av oss får til å gjøre mye når det er sommer – ha jobb, være med venner og familie, mens for andre av oss kan det bli vanskeligere, sier Kjøs.

Les også: – Dans kan hjelpe mot depresjon og ensomhet

– Det er tydelig at korona-krisa også bidrar til psykiske kriser og utfordringer med å opprettholde god mental helse?

– Ja, og jeg tror at korona-krisa tar bort veldig mye av strukturen vi bygger hverdagen vår på. Noen er veldig avhengige av denne strukturen, mens andre ikke er det. De har alternativer, sier han.

For å kjenne seg mindre ensom om sommeren, sier den kjente psykologen at det er viktig å prøve å utvikle de relasjonene man allerede har fra skolen eller jobben.

– En del av de som er ensomme, sliter med å få til å utvide relasjonene på skolen eller jobben. Bruk tid på disse relasjonene på fritida også. Ta kontakt, møt opp, foreslå ting. Hvis du vanligvis ikke drar på fester du blir invitert til, kan du heller ikke forvente at du blir bedt på fest om sommeren når du føler deg ensom. Vis interesse. Det oppfordrer Kjøs til.

Mer fra Norge

På forsiden nå