Norge
Bildet er moskeen Al-Noor Islamic Centre i Bærum. Det er tatt etter terrorangrepet i fjor.

PST er redd at feiringen av id kan bli terror-mål

PST sier at feiringen av id kan bli mål for høyreekstreme. Men så langt har de ikke sett noen konkrete trusler.

– Det er ingen konkret trussel mot feiringen av Id al-adha i Norge. Det sier Politiets sikkerhets-tjeneste (PST). Id er en muslimsk høytid som blir feiret hvert år. Den er fra torsdag til mandag.

PST sier det er to ting som kan påvirke om det kan være en fare for feiringen.

– Vi tror at id kan være et symbolsk mål for høyreekstreme, sier PST. Mange muslimer vil være også samlet under feiringen. PST sier muslimer er en gruppe som høyreekstreme har sett seg ut som en fiende.

Les også: Mann pågrepet etter melding om skyting i moské

Philip Manshaus angrep Al-Noor-moskeen i Bærum i fjor. Han skjøt seg inn i bygget dagen før feiringen av id skulle starte. PST har fått kritikk for at de ikke hadde vurdert risikoen for noe slikt i fjor. Hans Sverre Sjøvold er sjef i PST. Han var også kritisk til seg selv og PST for at det ikke var gjort en vurdering. Men i år har de laget en slik rapport.

– Det er kjent at Manshaus vurderte å angripe Al-Noor islamic Centre i Bærum søndag 11. august 2019. Det var dato for feiringen av Id al-adha i fjor. PST har det siste året sett flere høyreekstreme i Norge som støtter angrep og terror, sier PST.

Les også: Tror ikke angrepet kunne vært hindret

PST mener at det er et moderat trusselnivå i Norge. Feiringen av id endrer ikke den vurderingen. PST sier det er mulig at det vil kunne være forsøk på terror i Norge de neste 12 månedene. De sier det trolig vil bli gjort av høyreekstreme eller ekstreme islamister.

PST har en tanke om hvordan høyreekstrem terror mot Id vil skje. De tror det vil være én person som vil prøve å drepe og skade flest mulig. PST sier moskeer kan være mål for terror. Det kan også andre steder hvor mange muslimer er samlet.

Le også: Manshaus dømt til 21 års forvaring

PST sier det også kan være andre måter å skape frykt. De sier høyreekstreme også kan skade enkelte personer eller gjøre hærverk på bygninger.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå