Norge
Bildet viser et skilt til legevakten i Moss. Det er også skilt i samme retning som angir at de gjør korona-tester på folk i bil.

Enda flere smittet av korona i Moss

To nye personer er smittet med korona i Moss. Nå er det 26 smittede i et lokalt utbrudd. Flere har vært i det samme selskapet.

Moss kommune ønsker å få en oversikt over hvem som var på en fest. Den var etter et bryllup. Det kan være en kobling mellom festen og utbruddet av smitte.. Vi har ikke den oversikten nå, sier Kristian Krogshus. Han er kommune-overlege i Moss.

Torsdag morgen sier kommunen at det er to nye smittede. Det er 26 nye smittede på kort tid. 128 er smittet i Moss totalt.

Les også: Mer reising kan gi mer lokal smitte

Det blir jobbet med å finne ut hvor smitten kommer fra. De må også finne ut hvem som har smittet hvem. Det er mye jobb for kommunen.

Krogshus tror det er tre ulike grupper med smitte. To av de kan ha være fra folk som har reist til «grønne land». Det er land som folk kan reise til, uten at de trenger å være i karantene etterpå.

Les også: Åpner for reiser til mer av Sverige

Den siste gruppen blir knyttet til et bryllup. Det har trolig ført til mest smitte. Det har vært private selskaper i sammenheng med bryllupet. De har vært i Oslo og Sarpsborg. Det har skjedd mellom 19. juli til 26. juli.

– Arrangøren kan ikke gi oss et tall. Vi har ikke en komplett liste over gjestene i de ulike selskapene som var en del av feiringen av bryllupet. Det sto 25 navn på den første listen vi fikk. Den var for det første selskapet. Men det har vært flere gjester til stede. Vi vil få oversikt ved å ringe til alle som er på listen, sier Krogshus til avisa VG.

Han sier at flere ikke tar telefonen når de ringer. Han ber alle som har vært på en av de tre brullyps-festene, om å ta kontakt med kommunen.

Les også: Vi slapper litt mer av med korona-smitte

Kommune-overlegene i Moss, Fredrikstad og Sarpsborg jobber sammen om å spore smitten. Folkehelse-instituttet (FHI) deltar også i arbeidet. Krogshus sier kommunen venter på svar på 190 prøver. De er tatt de to siste døgnene.

Korona-legevakten hadde over 100 tapte anrop mandag, ifølge Moss Avis. Flere som bor i Moss fikk ikke svar, og var frustrerte. Krogshus sier kommunen ikke var godt nok forberedt.

– Kommunen har sviktet. Det er det ingen tvil om, og det beklager jeg sterkt, sier han til kanalen TV 2.

Han sier de nå jobber med å bedre situasjonen. Et tiltak er at det skal være flere på jobb på legevakten.

Les også: Ber folk huske rådene mot smitte i ferien

10. august skulle Moss feire 300 år som by. Mye av feiringen er nå avlyst.

– 300-årsjubileet til Moss vil bli en del av historien. Det vil bli husket som det jubileet der vi satte folkehelsa i fokus, sier Hanne Tollerud. Hun er ordfører i Moss.

Hun ber om at folk ikke gir hverandre skylden for at er mye lokal smitte.

– Vi har ingen grunn til å tro at noen har brutt reglene for smittevern eller oppført seg på en uansvarlig måte. Ingen skal føle skam. Vi skal ikke skylde på hverandre, sier Tollerud.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå