Norge
Oslo  20190709.
Årets soppsesong kan bli aldeles glimrende, ifølge soppekspert Kolbjørn Mohn Jenssen.

NB: Soppene på bildet er av arten brun fluesopp.
Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix

Mange har spist giftig sopp

Gift-informasjonen har hatt mye å gjøre i sommer. Folk har fått i seg giftig sopp. Flesteparten av de alvorligste forgiftningene har vært hos innvandrere og turister.

Det finnes flere tusen sopparter i norsk natur. Mange er det ufarlig å smake på. Men det finnes sopp som er så giftig at selv en liten smakebit kan gi alvorlig forgiftning.

Nå advarer sopp-eksperter i Folkehelse-instituttet. De sier det har vært en mangedobling av henvendelser fra folk som har spist sopp.

– Bare i juli har vi fått en økning på nesten 150 prosent i henvendelser. Det er sammenlignet med tidligere år, sier Kristin Opdal Seljetun. Hun er seniorrådgiver og sopp-ekspert i Gift-informasjonen.

Seljetun forteller at rundt 70 prosent av de alvorlige sopp-forgiftningene har vært hos personer med fremmed-kulturell bakgrunn.

– Turister, innvandrere og andre-generasjons nordmenn har ofte andre sopp-kunnskaper. Som for eksempel i Asia hvor man forveksler den svært giftige hvite fluesoppen med en art matsopp som er spiselig.

En varm juni, etterfulgt av en fuktig juli, har ført til perfekte forhold for sopp. Dermed har soppen kommet tidligere i år over hele landet. Særlig på regn-tunge Vestlandet og ellers i Sør-Norge er sopp-sesongen godt i gang.

– Folk er mer ute i naturen i sommer. Det er viktig at man bruker de hjelpemidlene man har, med applikasjonen Digital soppkontroll. Det går også an å ta med dagens fangst til sopp-kontroll. Det arrangeres av Sopp- og nyttevekst-forbundet, sier Seljetun.

Eksperten sier at de giftigste soppene vanligvis vokser i skogen. Men giftige sopper kan også vokse på gress eller i egen bakhage.

Seljetun advarer spesielt mot hvit fluesopp, som til forveksling kan ligne på små sjampinjonger. Hun sier også at den svært giftige spiss giftslør-soppen, ofte vokser sammen med trakt-kantarellen.

– Et tips er at man aldri bør spise helt hvit eller brun sopp uten å vite hva det er. Å spise feil sopp, kan skade indre organer. Det kan gi alvorlige følger. Derfor bør man alltid få kontrollert soppen om man ikke er 100 prosent sikker, sier Seljetun.

Man skal likevel ikke være redd for å plukke sopp i sommer. Seljetun har noen norske favoritter som man allerede nå kan plukke flere steder i landet.

– Kantarell er en god matsopp som vokser nå. Det gjør også rør-sopper som steinsopp – de som er svampe-aktig under hatten, sier Seljetun.

Mer fra Norge

På forsiden nå