Norge

Bråk etter at folk som plukket jordbær fikk for lite lønn

Arbeidstilsynet sier de bare kan gi et pålegg om å følge reglene neste år. Men flere mener de som har fått for lite i lønn for å plukke jordbær må få betalt for jobben de har gjort.

Folk fra Polen som plukker jordbær har fått mye mindre enn det som er minstelønn, ifølge avisa Frifagbevegelse. De skriver at de som plukket fikk utbetalt 60 kroner i timen etter å ha jobbet for en bonde på Hadeland i Innlandet.

Det er en minstelønn for slik arbeid i jordbruket. Den er på 123,15 kroner i timen. De som jobbet på Hadeland hadde en slik avtale. Men de ble satt til å jobbe etter en annen avtale. Den blir kalt akkord. Da får de betalt for jobben som blir gjort. Det betyr at de fikk betalt for hver kurv som blir plukket.

Les også: Besøker ungdommer på jobb

Arbeidstilsynet sier de ikke kan hjelpe de som har fått dårlig lønn for å plukke jordbær.

– Vi kommer ikke til å kreve at de som har fått lite betalt, skal få utbetalt det de skulle hatt i lønn. Vi kommer til å kreve at det blir ordnet opp i. Da kan vi unngå slike eventuelle ulovlige lønninger i framtida, sier Cathrine Reusch. Hun er avdelingsleder i Arbeidstilsynet.

Les også: Denne dama skal sikre fjell

Det gjør flere sinte. En av de er Knut Øygard i Fellesforbundet, som er en fag-organisasjon. Per Olav Lundteigen og Heidi Nordby Lunde er politikere fra Senterpartiet og Høyre. Alle tre mener Arbeidstilsynet bør gjøre mer.

– Arbeidstilsynet bør ha mulighet til å hjelpe dem med å få den lønna de har krav på, sier Øygard.

Les også: Slik gikk det med agurkene på Gutterød gård

Lundteigen mener det må endring til. Han sier Arbeidstilsynet må be om flere fullmakter hvis det trengs for å kreve at folk får betalt det de skal. Nordby Lunde mener saken er skadelig for Norges rykte.

– Arbeidslivet i Norge er trygt og godt. Og det bør det også være også utenlandske ungdommer som kommer til Norge for å jobbe, sier hun.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå