Norge

Strammer inn: Cruise-trafikken stanses

Regjeringen stanser all cruise-trafikk langs kysten av Norge. Årsaken er spredningen av korona-viruset på et skip fra Hurtigruten.

– Vi strammer inn reglene for cruise-trafikken for å stanse smitte av korona, sa Bent Høie mandag. Han er helseminister.

Det skjer etter smitte om bord på skipet Roald Amundsen. 5 passasjerer og 34 av mannskapet er smittet med korona-viruset. Hurtigruten innrømmer selv flere feil.

De nye reglene for cruise er strengere enn før. Reglene gjelder skip med flere enn hundre passasjerer og mannskap til sammen. Det er skip som seiler langs kysten av Norge og Svalbard.

– Noen skip er på cruise nå. Men det betyr at ingen får gå i land, verken passasjerer eller mannskap, sier Høie.

Nye cruise som er godkjent, blir utsatt inntil videre.

Reglene gjelder først for to uker. Tiden vil myndighetene bruke til å sjekke om reglene er gode nok for å drive cruise-trafikk. Både Folkehelse-instituttet og politiet undersøker saken med Hurtigruten.

– Denne saken viser at pandemien ikke er over, sier helseministeren.

Næringsminister Iselin Nybøe sier at skipsfart er viktig for Norge. Derfor ønsket regjeringen å få til at skipene kunne brukes i cruise igjen.

– Skipsfart er internasjonalt. Det vil være folk som jobber på skipene fra mange land. Vi vil sørge for at skip skal kunne bytte mannskap. Men det må skje ifølge retningslinjene, sier hun.

Det vil si at mannskapet må ha vært i karantene i Norge. De må også testes her. Karantenen kan ikke skje på skipet.

Reglene sier også at hvis det er mistanke om brudd på karantene eller korona, skal både passasjerer og mannskap testes. Folk får ikke gå i land før svar på prøver har kommet.

Endringene gjelder ikke for ferjer eller for eksempel Kiel-ferja.

Helseminister Bent Høie er overrasket over hva Hurtigruten har gjort. Han innrømmer at tilliten til selskapet er svekket.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå