Norge
Bildet er av helseminister Bent Høie.

Høie sier at Norge ikke kan holde stengt

Flere og flere er smittet med korona igjen. Det skjer også i land rundt Norge. Men helseminister Bent Høie sier nei til å stenge grensa.

Norske myndigheter deler inn land og områder etter hvor stor fare det er for å bli smittet der. De kan være røde eller grønne. Det er krav om 10 dager i karantene etter at du kommer fra et rødt land og til Norge. Nye tall viser at to områder kan bli røde snart. Det er Värmland i Sverige og Midtjylland i Danmark. Det er for mange nye smittede i regionene, ifølge avisa VG.

Indre Østfold har stengt mye av kommunen. Det er fordi det er mange smittede nå. Ordføreren ber om at regjeringen må stenge grensene til Sverige igjen. Men Bent Høie sier nei. Han er helseminister.

Les mer: Indre Østfold stenger ned etter mye smitte

– Vi kan ikke holde Norge stengt over lengre tid. Regjeringen har sagt at vi skal åpne samfunnet gradvis. Det skal vi gjøre sammen og med kontroll, sier Høie til avisa Dagbladet.

Høie sier at regjeringen følger situasjonen med smitte i både Europa og Norden. Han sier at alle bør unngå unødvendige reiser til utlandet. Det gjelder også for reiser til såkalt grønne land.

– Det betyr at folk må tenke seg om før de reiser. En dagstur til Sverige for å handle kan for være et eksempel på en unødvendig reise, sier han. Mye av smitten kan bli sporet til Sverige.

Les mer: Smitte i Indre Østfold kan bli sporet til fest og Sverige

Les også: Men enn 17.000 kjøretøy passerte grensa i helga

Mange reiser fra Norge til Töcksfors og Charlottenberg for å handle billig. Begge stedene ligger i Värmland. Der er det nå 20,2 nye smittede per 100.000 innbyggere i løpet av de siste to ukene. Kravet fra norske myndigheter er at det skal være mindre enn 20.

Det er bare ett av flere krav. Det er også krav om hvor mange tester som kan være positive. Kravet er at minst 95 prosent av testene er negative. Det blir også gjort en større vurdering av landet eller området. Det kan handle om tallet går opp eller ned, eller om det har blitt gjort flere eller færre tester.

Mange er smittet i byen Aarhus i Danmark. Det gjør at regionen Midtjylland er over de norske kravene. Der er det nå 42,3 smittede per 100.000 innbyggere. Også i regionen Sjælland har det blitt mange nye smittede. Der er tallet nå 26,5 per 100.000 innbyggere.

Les også: Smittede reiste med danskeferja

Oslo kommune har mange nye smittede de siste to ukene. Ifølge VG er det 22,49 smittede per 100.000 innbyggere i Oslo på de siste to ukene. Oslo kunne blitt rødt hvis det var i et annet land. Det er varslet at det kommer nye tiltak i byen på tirsdag.

– Jeg er bekymret over at tallene går opp. Dette er en kraftig påminnelse om at korona-viruset er her ennå. Og slik vil det være til det kommer en vaksine, sier Robert Steen til nyhetsbyrået NTB. Han er byråd for helse i Oslo.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå