Norge
Bildet viser Bent Høie på pressekonferansen tirsdag.

– Hvis smitten øker mye, må vi stenge landet

Helseminister Bent Høie ber de unge stanse festene og følge regler for smitte. Han sier Norge må stenge igjen dersom smitten øker mye.

– Smitten sprer seg nå blant de unge. Det er veldig alvorlig. Det ser ut som unge i 20-årene har glemt reglene for smittevern litt mer eller enn andre, sier helseminister Bent Høie. Han snakket på en pressekonferanse tirsdag.

I flere byer har det vært velkomst for studenter. I Oslo må kommunen bruke vakter for å stanse fest i parkene. Samtidig har det vært mange fester blant unge i andre sammenhenger. Flere er blitt smittet med korona-viruset. De unge kommer fra flere byer.

– Mange blir smittet på fuktige fester med for mye folk og lite avstand. Det fører til sinne og fortvilelse, sier Høie.

Han viser til at mange ofret mye da Norge måtte stenge.

– Vi kan miste det vi vant. Det fellesskapet vi savnet så sårt, kan gå tapt på fuktige fester, Det har vi grunn til å frykte, sier han.

Høie kommer også med en kraftig advarsel.

– Om smitten øker mye, må vi stenge landet igjen, sier han.

Både Høie og Folkehelse-instituttet (FHI) sier at stadig flere unge voksne får korona-viruset. De kjenner ikke nødvendigvis at de er syke. Da kan de spre viruset videre til andre. Uten å vite det.

– Om du drar på fest, kan du i beste fall sende vennene dine i karantene. I verste fall kommer de på sykehus. Men hvis vi dropper avstand, så kan både stedet du studerer, jobben og puben bli stengt, sier han.

Unge mennesker kan også blir alvorlig syke. Smittede kan sette andre mennesker liv i fare.

– Det handler om deg og livet ditt og om liv og død, sier han.

Høie sier at en eneste person kan spre smitte mange. Men at en person som følger reglene også kan stoppe smitten.

Henrik Asheim er forskning- og utdanningsminister. Han vil ikke at fadder-ukene på skolene skal stenges. Han sier de første dagene er viktig for at studenter skal få nettverk. Men han ønsker ikke at festingen skal fortsette.

– Akkurat i år krever det ekstra av oss alle, og studentene selv. Vi ser at reglene for smittevern brytes. Det gjelder både organisert og privat. Vi forstår at mange unge er lei av smitte. Fest og nachspiel kan være veldig morsomt. Men ikke hvis flere blir syke, mister jobben eller vi må stenge landet igjen, sier han.

Asheim mener at det er smart å dempe fadder-ukene. Og bruke tiden på å bli kjent med andre uten risiko.

– Det er viktig for å slippe å sitte alene på hybelen resten for høsten. Starten kan ikke være en unnskyldning for å bryte regler for smittevern, sier han.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå