Norge

– Vi har fått noen stygge blikk

De siste nettene har mange klaget på festbråk, sier politiet. Det skjer samtidig som at stadig flere blir smittet med korona. Faddere fra Oslo Met sier det er synd at noen ødelegger for alle.

Starten på studieåret markeres som vanlig med sosiale treff for nye studenter. Fadderuka er kjent for mye fest og moro. Men i år, har studentene fått strenge advarsler.

Det skjer etter at politiet måtte avbryte flere fester, der reglene om smittevern ikke blir fulgt.

– Jeg tror alle var forberedt på at dette kom til å bli en annerledes fadderuke. Likevel er det alltid noen som ikke greier å oppføre seg. Det er synd. Men det gjelder ikke alle, sier Hillevi Narvesen til Klar tale.

Sammen med Marte Dahl Melby, Natalie Lien og Karina Stenseth er hun blant dem som leder velkomst-uka. De har alle tatt på seg rollen som fadder.

– I går hadde vi fest med Hawaii-tema hos meg, sier Natalie Lien. Hun understreker at leiligheten var stor og at det var under 20 personer tilstede.

– Vi hadde én meter avstand mellom hver stol og flere stasjoner med håndsprit, sier hun.

De fire fadderne fra Oslo Met har på gule t-skjorter. Det er midt på dagen, og de forbereder grilling i Frognerparken. Om noen minutter skal fylles parken av forventningsfulle studenter.

– Årets opplegg er roligere enn vanlig. Folk drikker mindre. De fleste tar pandemien på alvor og holder avstand til hverandre, sier Lien.

Klar tale var tilstede i parken senere onsdag kveld, og kan bekrefte at samlingen foregikk på en forsvarlig måte.

Jentene synes studentene har fått for mye av skylda for at smitten nå sprer seg i Norge.

Folk er likevel bekymret for smittevernet blant de unge. I Bergen har en student fått påvist korona-viruset. Resten av faddergruppa er satt i karantene. Det skriver VG.

Flere steder i landet har fadderuka blitt avlyst, melder NTB. Det gjelder både i Oslo, Vestfold, Tromsø og Bergen. Universitet i Bergen velger å droppe arrangementer på kveldstid. De skriver i en pressemelding at dette skyldes belastning på fadderne.

– Vi avlyser ikke fordi faddere og studenter ikke har vært gode nok. Men vi ser at presset på dem blir for stort. Både når det gjelder gjennomføringen – men også oppmerksomheten fadderuken får nasjonalt. Det sier viserektor for utdanning, Oddrun Samdal.

Jentene fra Oslo Met forteller at de får noen stygge blikk når de går med den gule t-skjorta.

– I går var det noen som gikk bak oss og snakket høyt. De mente det var helt forkastelig at vi fikk lov til å holde fadderuke i det hele tatt. Det snakket de lenge om, sier Narvesen.

De andre jentene nikker. Flere har fått spydige kommentarer på gata. De sier det ikke går innpå dem.

– Vi vet at vi selv tar ansvar, følger reglene og er forsiktige, sier Marte Dahl Melby.

Jentene er gode venninner. De møttes selv gjennom fadderuka, den gangen de var nye på studiet sitt. De sier fadderuka er ekstremt viktig. Det handler om knytte nye bekjentskaper.

– Sosiale nettverk blant studenter bygges allerede i fadderuka. Det er en flott mulighet til å bli kjent med sine med-studenter. Et nettverk er viktig for å holde motivasjonen oppe gjennom studieåret og ikke droppe ut, sier Narvesen.

Hun håper resten av uka ikke blir avlyst, noe byrådslederen i Oslo har advart kan skje.

Siste utgave

På forsiden nå