Norge
Bilde 1 av 3

Mange trosser Erna og reiser til Sverige for å handle

Statsminister Erna Solberg ba onsdag nordmenn om å droppe reiser til de delene av Sverige som blir røde fra lørdag. Samme dag reiste 15 prosent flere over. Mange for å handle.

Statsminister Erna Solberg og regjeringen ber folk om å droppe unødvendige reiser til Sverige. De håper folk velger å la være å reise over for å sikre seg billige varer før det blir krav om karantene. Det skjer for mange av områdene som grenser til Norge fra og med klokka 24.00 fredag.

Les også: Reiser til disse landene fører nå til karantene

Helseminister Bent Høie advarer mot å utnytte de neste dagene. Alkohol fra Sverige er ikke verdt å bli smittet for, mener han. Folk bør ikke dra en rask tur før det blir krav om karantene. Det kan føre til smitte, sier Solberg.

– Det er best å holde seg i Norge, sier hun.

Men de som jobber i svenske butikker hadde det travelt torsdag, ifølge Google. Det gjelder særlig i Värmland. Fra natt til lørdag er det karantene for folk som kommer derifra og til Norge.

Les også: Mer enn 17.000 kjøretøy passerte grensa i helga

Mange med Android-telefon gir Google informasjon om hvor de er. Det kan gi svar på hvor mange som har reist over for å handle. Og det viser at noen av butikkene og kjøpesentrene i Värmland hadde mange kunder torsdag.

De rosa søylene viser hvor Google-kontoer som var i området. De blå viser hvor mange som bruker å være der på en vanlig dag. Til vanlig er mellom 80 og 90 prosent av kundene fra Norge, ifølge kanalen NRK.

(Saken fortsetter under bildet)

Bildet viser hvor travelt Google mener det er på ulike steder nordmenn handler i Sverige. Alle tre ligger i Värmland. Mange som har en Android-telefon, deler informasjon om hvor de er til Google. Torsdag var det flere brukere enn på lengre tid. Det viser Google med en rosa søyle foran den blå søylen som viser normal trafikk.

Flere butikker har flere kunder enn på lenge. Politiet i Innlandet sier også at det har vært mer trafikk på grensa mellom Norge og Sverige denne uka. Det var også flere biler som kjørte inn i Norge onsdag enn tidligere i uka.

– Mellom klokka 15 og 21 onsdag økte det med 1.000 biler hvis du sammenligner med tidligere i uka. Det var helt klart folk som panikkhandler før det blir karantene, sier Pål Erik Teigen til Klar Tale. Han er stabssjef i Innlandet politi-distrikt.

Les også: Smitte i Indre Østfold kan bli sporet til fest og Sverige

Han sier det var 6.000 biler som kjørte over grensa på mandag. Tirsdag var det 7.000 biler, 8.000 onsdag. Teigen snakket med Klar Tale like etter 15.30 torsdag. Da forventet han at det ville være en økning på 1.000 biler før torsdag var omme. Han trodde også at mange ville reise over fredag.

– Vi forventer å se det samme i morgen. Torsdag var det er en god blanding av folk som er i Sverige for å handle, og av folk som har avbrutt ferien. Det er mange biler som har med camping-vogn, sier Teigen.

Les også: Solberg sier folk må finne igjen viljen til dugnad

Han ber også om at folk følger rådet fra myndighetene.

– Smitten er jo der. Selv om fristen er satt lenger fram i tid, så er smitten der nå. Det er viktig å begrense smitten inn i Norge. Det står om liv. Det er ingen garanti om at det skal gå bra for de som er uheldige og blir smittet. Smitten er rundt oss på alle kanter, og den er usynlig, sier Teigen.

Flere har merket seg det samme som politiet. Mange har reist over grensa for å handle etter at regjeringen ba folk bli hjemme. De reiste over etter pressekonferansen onsdag klokka 14.00. Den dagen var det 15 prosent flere som passerte grensa enn dagen før, sier Kjersti Bråthen Hun er fungerende seksjonssjef i Tolletaten.

- Det kan dessverre se ut som en del av trafikken var folk som tok en ekstra tur for å handle før grensa blir stengt igjen. Det er i tillegg til flere som var på reise hjem, etter å ha vært på ferie i Sverige, sier Bråthen til Klar Tale.

Siste utgave

På forsiden nå