Norge
Bildet er et sladdet foto av mannen i 50-årene som er siktet for spionasje. Han skal ha møtt en russisk agent flere ganger. Han skal ha fått penger for å gi informasjon. Det sier PST.

Skal ha møtt russisk agent på restaurant

En mann i 50-årene er siktet for spionasje. Han skal flere ganger ha møtt en russisk etterretnings-offiser, ifølge PST.

Lørdag pågrep Politiets sikkerhets-tjeneste (PST) en mann. Det skjedde på en restaurant i Oslo. Mannen er siktet for spionasje. Han skal ha møtt en russisk agent på restauranten. Det sier politiadvokat Line Nyvoll Nygaard i PST til nyhetsbyrået NTB.

Mandag ble siktede varetekts-fengslet i fire uker. To av ukene skal holdes helt for seg selv. Han får ikke kommunisere med noen.

Selv ba ham om å bli løslatt.

– Det jeg kan si, er at han ikke erkjenner straffskyld. Han har forklart seg. Han er villig til å forklare seg ytterligere til politiet, sa Marianne Darre-Næss etter fengslingsmøtet. Hun er mannens forsvarer.

PST har informasjon som viser at siktede har møtt den russiske etterretnings-offiseren flere ganger. Det forteller Nygaard.

– Siktede ble pågrepet nå på lørdag etter et møte med en russisk etterretnings-offiser. Pågripelsen foregikk udramatisk på en restaurant her i byen, sier politiadvokaten til NTB.

Mannen skal ha levert informasjon og fått penger for denne informasjonen. Det har mannen sagt i retten. Det står i fengslings-kjennelsen. Men mannen nekter for at informasjonen kan skade nasjonale interesser.

Mannen skal ha fått penger kontant. Det skal være mye penger.

Mannen er siktet for å ha avslørt stats-hemmeligheter. Slik grov avsløring kan gi fengsel i inntil 15 år.

Den siktede er en mann i 50-årene. Han bor i Oslo-området. Mannen er norsk statsborger. Men han har indisk bakgrunn.

Mannen jobber hos DNV GL (Det Norske Veritas). Det bekrefter Per Wiggo Richardsen. Han er mediedirektør i selskapet.

– Det er riktig at det er en av våre kolleger som er pågrepet, sier Richardsen.

Siktede er i kontakt med den norske forsvars-industrien gjennom jobben sin. Han har kontakt med forskere i avansert forsvars-teknologi. Det skriver avisa VG.

Mannen skal ha hatt tilgang til sensitiv informasjon gjennom sitt arbeid. Det er informasjon som er hemmelig og ulovlig å dele. Det står det i fengslings-kjennelsen.

Det Norske Veritas vil nå samarbeide med PST. Det er for å finne ut av hva som har skjedd.

– Vi jobber tett sammen med PST for at de får den informasjonen de kan få av oss. For å sørge for at de kommer til bunns i saken, sier Richardsen til NTB.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå