Norge

Flyktninger får komme til Norge

Fem familier kommer til Gardermoen torsdag.

Norge skal etter planen ta imot 3.015 kvote-flyktninger i 2020. Det skjer gjennom verdens-organisasjonen FN. Bare 264 slike FN-flyktninger er kommet hittil i år. Korona-viruset gjør det vanskelig. Flyplasser og grenser har vært stengt.

Nå kommer de første familiene til Norge siden mars. Fem familier lander på Gardermoen torsdag, skriver nyhetsbyrået NTB. Der tar folk fra ulike kommuner imot dem. Flyktningene skal bo i Oslo, Drammen, Notodden, Trysil og Vestre Toten.

Flyktningene har oppholdt seg i Libanon. De kommer fra ulike land.

Hittil i år er 930 flyktninger plukket ut. De skal alle til Norge. Bare 264 av dem har altså kommet til landet. Det opplyser Utlendingsdirektoratet (UDI).

300 kongolesiske flyktninger skulle egentlig plukkes ut i mai og august. Men korona stoppet planen. Norske ansatte blir heller ikke sendt ut for å intervjue flyktninger.

– Det er fortsatt ikke mulig å gjennomføre fysiske uttak. Eller intervjuer ansikt til ansikt, opplyser Vibeke Schjem til NTB. Hun jobber i UDI.

De har så smått begynt med digitale intervjuer i stedet.

28 personer i Rwanda har fått opphold i løpet av sommeren. Det skjer etter slike fjern-intervjuer.

Flyktninger rundt om i verden bor i leirer. De skulle etter planen til sine nye land. Pandemien har gjort at tusenvis måtte vente.

– Det er et gap mellom antallet flyktninger som trenger å bo et sted. Og plassene som verdens land gjør tilgjengelig. Dette skaper bekymring, sa FNs høykommissær for flyktninger tidligere i sommer.

26 millioner mennesker var på flukt utenfor sine hjemland i fjor, ifølge FN.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå