Norge

– Nå gir jeg bort alt

Nicolai Tangen blir ny sjef for oljefondet. Han gir bort mye penger for jobben.

Nicolai Tangen skal styre Norges oljefond. Men det han eier, har skapt mye trøbbel. Finanskomiteen på Stortinget kritiserte ansettelsen av Tangen. Han kan ikke eie noe som kan komme i konflikt med den nye jobben. Oljefondet må beholde et godt omdømme.

Mandag hadde hovedstyret i Norges Bank et møte. De har nå gjort om på avtalen med Tangen. Han skal etter planen starte i jobben 1. september.

Tangen skal ikke lenger være eier i AKO Capital. Han gir det han eier til en veldedig stiftelse. Det skal dreie seg om rundt 10 milliarder kroner, ifølge kanalen NRK.

Deretter setter han sine andre penger i banken. Det er penger han har tjent på å investere i fond.

– Nå gir jeg bort alt. Eierskapet vil jeg aldri kunne få tilbake. Og det betyr at jeg verken nå eller i framtiden har noen eier-interesser i AKO Capital. Alle bånd er brutt. Ikke bare for en periode på fem år, men for alltid, sa Tangen på en pressekonferanse.

En journalist spurte om han var sint.

– Sinna? Nei, men jeg tror det er riktig å si at Øystein skylder meg en øl, sa han. Øystein Olsen leder hovedstyret til Norges Bank. Han er også sentralbanksjef.

Flere har kritisert måten Tangen ble ansatt på.

Hovedstyret mener de nå har gjort det riktig. Olsen sier han er lettet. Nå kan oljefondet få den nye sjefen sin.

Finansminister Jan Tore Sanner er fornøyd.

– Jeg er glad for at Nicolai Tangen og hovedstyret raskt har kommet fram til en løsning, sier han. Sanner mener de har gjort som Stortinget ba om.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå