Norge

Bråk i Ap om Trond Giske

Til helgen skal Trøndelag Ap si om Trond Giske skal lede fylkespartiet. Mange mener det er for tidlig å gi ham makt igjen.

Valgkomiteen i Trøndelag Arbeiderparti (Ap) vil ha Trond Giske som leder. De innstilte ham som eneste kandidat til å bli fylkesleder. I helgen skal Trøndelag Ap stemme.

Flere mener Giske ikke burde få et slikt verv. De mener det er for tidlig. I 2018 måtte Trond Giske slutte som nestleder i Ap. Årsaken var varsler om seksuell trakassering og upassende oppførsel.

92 Ap-politikere har skrevet et opprop i avisa VG. De ber fylkeslaget i Trøndelag Ap velge en annen leder enn Giske.

Flere stortings-politikere har skrevet under på oppropet. Blant andre Nina Sandberg, Svein Roaldsen, Siri Staalesen og Tuva Moflag.

«Ja, Trøndelag velger selv sine ledere, men når dette valget smerter og skader oss alle, synes vi det er riktig å gi beskjed: Dette føles feil for oss! Metoo var et veiskille. Vi vil ikke lenger akseptere denne typen atferd fra våre ledere. Det må være grenser for hva vi kan akseptere i et parti». Det skriver politikerne i innlegget.

De mener at Trøndelag Aps valg av leder påvirker hele partiet. De mener valget handler om folks tiltro til partiets politikk om likestilling og kvinner.

«Det handler om hvorvidt varslerne skal stå alene, eller om de kjenner at de har partiet i ryggen», skriver de videre i oppropet.

Trond Giske har ingen kommentar til saken. Det skriver han i en SMS til nyhetsbyrået NTB.

Ellen Reitan er tidligere leder i Arbeiderpartiets ungdomsparti AUF i Trondheim. Hun forteller om en dårlig kultur blant partiledere i Trøndelag Arbeiderparti.

– Alle foreldre bør tenke seg om to ganger før de sender datteren i årsmøte i Trøndelag Ap. Det sier Reitan i radioprogrammet Politisk kvarter på kanalen NRK torsdag morgen.

Hun skrev om ukulturen hun mener finnes i Trondheim og Trøndelag Ap. Det var i et innlegg på nettstedet Trønderdebatt.

Hun sier til NRK at unge damer og jenter må beskyttes mot menn med tillitsverv.

– Det er en kultur der alt foregår på premissene til dem som misbruker sin egen makt og posisjon. Og en kultur der du er ferdig hvis du sier fra, sier Reitan til kanalen. Hun advarer Trøndelag Arbeiderparti mot å velge Trond Giske til fylkesleder.

Tuva Moflag er stortings-representant for Ap. Hun mener at partiet mister velgere. Det er etter at valgkomiteen i Trøndelag mandag sa de vil ha Giske som ny fylkesleder.

– Jeg vil tro det er mange som kanskje har holdt pusten litt. Og håpet at Trøndelag Ap skulle komme fram til en annen innstilling enn de har gjort. Jeg håper at Trøndelag Ap tar et annet valg når de skal gjøre det til helgen. Men jeg vil også peke på at Trond Giske som politisk leder også har et ansvar for å sette partiet først. Det sier Moflag til kanalen.

Flere i Trøndelag Ap ber nå om at det blir en skriftlig avstemning på fylkes-årsmøtet. Slik at folk kan stemme blankt. En blank stemme går ikke til noen kandidat. Det er en måte å vise at en ikke støtter den eller de kandidatene en kan stemme på.

Heidi Linge er leder i Charlottenlund og Brundalen Arbeiderlag i Trondheim. Hun er skuffet over at valgkomiteen har innstilt Giske enstemmig. Hun mener det ikke viser hva folk i fylkespartiet mener.

– Vi hadde håpt at det iallfall skulle bli en delt innstilling hvis Giske skulle stå på topp, sier Linge.

– Vi har jobbet veldig hardt for å få en kvinne på topp.

Flere kvinner i Trøndelag Arbeiderparti ber nå om skriftlig avstemning. Det er på fylkes-årsmøtet lørdag. Håpet er at de som skal stemme, står fritere. Det er dersom det kommer et forslag med en annen kandidat enn Trond Giske.

Men skriftlig avstemning gir også muligheten til å stemme blankt. Da kan folk få vist at de er uenige i valgkomiteens innstilling.

– Når valgkomiteen nå kommer med en enstemmig innstilling, er det jo ingen andre for oss å stemme på. Da får vi ikke gitt uttrykk for synet vårt, sier Linge.

Arnhild Holstad er enig i kravet. Hun er ordfører i Namsos.

– Jeg tror en god del har behov for å markere at de ikke er enige med innstillingen, sier hun til nyhetsbyrået NTB.

Siste utgave

På forsiden nå