Norge

Velger bort Trond Giske

Valgkomiteen i Trøndelag Ap ber folk stemme på Marit Bjerkås. Hun kan bli ny fylkesleder. Trond Giske forlater kampen og Stortinget.

Bråket i Arbeiderpartiet (Ap) denne uka har fått følger. Trond Giske blir trolig ikke fylkesleder i Trøndelag Ap. Han ønsker heller ikke å bli valgt inn igjen på Stortinget.

– Belastningen blir for stor. Jeg er lei meg overfor alle som støtter meg og som oppfordrer meg til å stå på. Jeg skulle gjerne fulgt oppfordringen og bidratt til å bygge et godt og sterkt Arbeiderparti. Det er dessverre ikke mulig. Det skriver Giske på Facebook fredag kveld.

Fredag kom valgkomiteen i Trøndelag Ap med en ny innstilling. De ønsker Marit Bjerkås som ny leder i fylkeslaget. Giske var først innstilt som ny fylkesleder. Men så fortalte to Ap-politikere i Trøndelag om opplevelser de hadde hatt med Giske og i Ap lokalt. Partiet skal også ha fått et nytt varsel.

Giske har tidligere brutt Aps regler om seksuell trakassering.

Ungdomspartiet i Ap i Trøndelag trakk sin støtte. Mediene skrev om Giske og historiene. Det førte til at valgkomiteen ønsket å vurdere sin innstilling på nytt.

Giske ber folk i partiet om å støtte valgkomiteens nye forslag. De bør stemme på Bjerkås.

– Hun er en politiker etter mitt hjerte. Hun er glad i det samme grasrotpartiet som jeg er, sier han til Adresseavisen.

Giske har sittet på Stortinget for Arbeiderpartiet siden 1997. Han har hatt mange viktige verv i partiet i flere tiår. Giske har også vært ti år i regjering. Han har vært minister for utdanning, for kultur og næringsminister.

I 2017 kom metoo-kampanjen. Det ble et oppgjør i Ap. Mange snakket om en ukultur. Ap fikk flere varsler. De handlet om anklager om upassende oppførsel og seksuell trakassering fra Giske. Derfor sluttet Giske som nestleder på nyåret 2018.

Giske beklaget sin oppførsel. Han innrømmet at han «ikke hadde vært bevisst nok». Men han var ikke enig i alt som ble sagt.

I 2019 ble han innstilt som leder av Trøndelag Ap. Det ble ikke noe av. Årsaken var debatten rundt Vulkan-saken og en video, som avisa VG delte.

Giske har likevel hatt stor støtte blant mange i partiet. Også de siste dagene.

Ap-politikeren kritiserer mediene for å dele informasjon om varslene. Han sier de er usanne, men umulig å forsvare seg mot.

Marit Bjerkås sier hun vil rydde opp i ukulturen i partiet.

Siste utgave

På forsiden nå