Norge
Bilde 1 av 3

Mange vil se gatekunst

Omvisninger i gatekunst slår an i korona-tiden. Det er et utendørs tilbud innen kunst.

– Vi fikk veldig mange påmeldte. Derfor bestemte vi oss for å holde på hele året, hver lørdag. Det sier James Finucane i Street Art Oslo.

Allerede før korona-pandemien var omvisninger i gatekunst populært i Oslo. Tilbudet trakk en god blanding av turister og lokale. Men i etterkant ble det naturlig nok flere av byens egne beboere. Det synes Finucane er interessant.

– Det er fint å kunne vise lokale folk en annerledes side av byen deres. En side de kanskje ikke visste at var der - til tross for at gatekunst og graffiti er overalt rundt oss, sier briten. Sammen med tidligere graffiti-utøver, Viktor Gjengaar, viser vei han vei til viktige vegger på Oslos østkant.

Det er ofte store vegger som formidler et budskap.

Les også: Viruset har spredd seg til gatekunsten

– Duchamp sier at «tilskuerne skaper maleriet». Det gjelder særlig for gatekunst. Vi tolker alle ting ulikt ut fra hva vi har opplevd her i livet. Vi som guider kan fortelle mye om kunstnerne og hvordan de arbeidet. Men vi sier alltid at det ikke er noe «riktig svar» når det kommer til hva ulike kunstverk får deg til å føle.

På vei gjennom Oslo en solrik dag strekker de 20 deltagerne hals opp mot vegg-maleriene. Fargerik kunst laget av både norske og utenlandske kunstnere.

Blant bolig-blokker på Tøyen får de se Steffen Kvernelands Munch-maleri. Damen som bretter sammen tøy på verandaen midt imot bare ler. Hun sier hun vant til at folk stiller seg opp på plenen utenfor for å ta inn det dramatiske, «Skrik»-aktige portrettet.

For hver ny vegg som åpenbarer seg, får deltagerne vite litt mer. Både om verket og om gatekunst generelt.

Én ting har James Finucane merket seg. Deltagerne på seniorturene er langt mer åpne for å fortelle om hva de ser i bildene.

– Det er en stor misforståelse at gatekunst i hovedsak er en del av ungdoms-kulturen. Mange av gate-kunstnerne er selv i ferd med å bli middelaldrende. Noen av de største fansene av gatekunst tilhører den eldre generasjonen, sier han.

Men Street Art Oslo satser også på de yngste: I sommer ble det arrangert workshops i graffiti for ungdom på kulturscenen SALT.

– Planen er at dette skal bli et jevnlig tilbud, sammen med workshops for voksne. Dette har vi har opplevd stor etterspørsel etter, forteller Finucane.

Nå drømmer han om at Oslo skal få sin egen gatekunst-festival med både lokale og internasjonale aktører.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå