Norge
Bilde 1 av 2

Sier det har vært et stort data-angrep på Stortinget

Det har vært et stort angrep på IT-systemene på Stortinget. Noen har brutt seg inn i eposten til flere av politikerne. Ansatte er også rammet av data-angrepet.

– Vi ser svært alvorlig på saken, sier Marianne Andreassen. Hun er direktør på Stortinget. Hun sier de jobber med å få oversikt over hva som har skjedd. Da vil de også kunne få svar på hvor stor skade som kan ha skjedd.

Stortinget er i gang med undersøkelser. De sier at det er lastet ned ulike mengder data under data-innbruddet. Dataene er fra epost-kontoene til både ansatte og politikere. Men det skal gjelde «et mindre antall». Andreassen sier de første tegnene kom for en ukes tid siden.

– Det ble straks gjort en rekke tiltak for å stanse angrepet. De skal ha redusert risikoen ved angrepet. Tiltakene virket med en gang. Saken har hatt topp prioritet, sier Andreassen. Hun sier de hele tiden jobber med å få bedre IT-sikkerhet. Det gjør de for at det skal bli enda tryggere på Stortinget. Men hun sier til kanalen TV 2 at det er en bra sikkerhet på Stortinget fra før.

Hun sier de har tett kontakt med sikkerhets-myndigheter i denne saken. Saken er anmeldt.

Arbeiderpartiet (Ap) sier til kanalen NRK at det er folk hos Ap som er rammet. Ingen andre partier har så langt sagt om de er rammet av angrepet eller ei. Partiet Høyre sier det er Stortinget som må håndtere saken.

– Vi vet ikke akkurat hvor mange det dreier seg om, sier Jarle Roheim Håkonsen til NRK. Han er kommunikasjons-sjef i Ap. Han sier det kan skyldes at folk som er rammet har fått beskjed om å holde det hemmelig. Han sier også at han ikke vet hva slags data som er stjålet.

Politiets sikkerhets-tjeneste (PST) er kjent med det som har skjedd. De skriver på Twitter at de venter på å få anmeldelsen. Når de har fått den, så vil de undersøke om det er nok til at de kan starte en etterforskning av saken.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå