Norge

Solberg møter leder som flyktet fra Hviterussland

Uke etter uke har mange tusen demonstranter fylt gatene i Hviterussland. Nå skal statsminister Erna Solberg møte hun som har ledet dem.

Erna Solberg besøker Litauen tirsdag. Det er nabolandet til Hviterussland. Svetlana Tikhanovskaja har vært seg der i eksil siden 11. august. Hun gjemmer seg for myndighetene i Hviterussland.

Hun var en av dem som utfordret Lukasjenko, som kalles Europas siste diktator.

Les også: Presidenten nekter å slutte

Møtet kan være et sterkt diplomatisk signal. Det mener Berit Lindeman, fra Den norske helsingfors-komiteen.

– Det er viktig at Solberg understreker at Norge ikke anerkjenner resultatet fra valget 9. august. Norge krever nye, frie og valg, sier hun.

Les også: Valget skaper fullt kaos

– Lukasjenko har mistet all legitimitet. Gjennom valgfusk, og gjennom grove overgrep mot egen befolkning, sier Lindeman.

President Aleksandr Lukasjenko hevder han fikk 80 prosent av stemmene. Men president-valget er ikke blitt internasjonalt anerkjent. Tikhanovskaja ble tilkjent 10 prosent av stemmene.

Tusenvis av journalister og demonstranter er arrestert etter demonstrasjonene i landet. Mange av de fengslede har opplevd tortur, voldtekt og grov vold. Det er ifølge Helsingfors-komiteen.

Les også: Flere tusen er arrestert etter valget

Minst fire aktivister har mistet livet. Det er flere enn ti personer man ikke vet hvor er etter de ble tatt av politiet, skriver gruppen videre.

– Vi må nå gjøre alt vi kan for å vise at vi følger med på hva som skjer i Hviterussland. Det sier Lindeman.

Tikhanovskaja anklaget Lukasjenko for valgfusk. Hun har kalt demonstrasjonene de siste ukene en «fredelig revolusjon».

– Hviterussland har våknet. Vi er ikke lenger opposisjonen. Vi er flertallet nå. Det sa hun i en tale til EU-parlamentet.

Les også: FN skal ha møte om menneske-rettigheter i Hviterussland

Solberg beskriver Tikhanovskaja som en front-figur for protestene.

– Hun vil ha dialog og en fredelig løsning på situasjonen, sa hun til NTB nylig.

– Folk i Hviterussland har et dypt ønske om endring og demokrati. Det viser folkemengden som dag etter dag går på gatene i Minsk og andre byer, sier Solberg.

Helsingfors-komiteen jobber sammen med hviterussiske aktivister med å dokumentere overgrepene som nå foregår. Lindeman krever at Norge tar initiativ til at de ansvarlige får straff internasjonalt, hvis ikke Hviterussland selv gjør det.

Helsingforskomiteen stiller tre krav til Solberg før hun møter Tikhanovskaja:

* Vis solidaritet med hviterusserne.

* Dokumentér overgrepene.

* Kjemp mot straffriheten.

Siste utgave

På forsiden nå