Norge

Lar foreldre få være hjemme med barn ved behov

Mange foreldre har vært mye hjemme med syke barn i vår og sommer. Noen har ingen omsorgs-dager igjen. Men det kan de få ved behov, sier regjeringen.

Regjeringen lager en egen ordning for foreldre som har brukt opp kvoten med omsorgsdager. De kan få flere dager hvis skolen eller barnehagen blir stengt.

– Vi innfører ekstra omsorgsdager. Det er det flere kjenner som sykt barn-dager. Det kan folk få ved lokale utbrudd. Hvis skolen eller barnehagen må stenge, kan foreldre få være hjemme med barna sier Torbjørn Røe Isaken. Han er arbeids- og sosialminister.

– Lokalt kan det bli behov for å stenge hele skoler. Det kan bety at noen foreldre har brukt opp den nye kvoten som ble innført 1. juli. Vi lager derfor en egen ordning. Der kan foreldre få ekstra omsorgsdager ved behov. Det skjer hvis kvoten er brukt opp og skolen blir stengt, sier Isaksen på en pressekonferanse.

Han sier foreldre må få papirer på at det er stengt. Det er sjefen som skal ha de papirene. Da skal det bli betalt lønn som vanlig. Arbeidsplassen får tilbake penger fra myndighetene etterpå.

Det skal også bli lettere å forstå reglene for karantene. Men da blir det også strengere regler for reiser inn i Norge, sier Bent Høie. Han er helseminister.

– Målet er å gjøre det lett for folk å følge reglene. Jeg er usikker på om det er vanskelige regler som har skylden for at noen har brutt reglene om karantene. Men nå har vi ryddet opp hvis det er sånn, sier Høie.

– Har du vært i kontakt med noen som er smittet med korona, så skal du være i karantene. Det skal du i ti dager, sier Høie. Det er også regelen for folk som kommer fra land med mye smitte, såkalte røde land. Folk som kommer fra disse, skal også være i karantene i ti dager.

Felles regler får også følger for unntakene. Det blir færre, og flere krav for at noe skal være et unntak. Det gjelder også for folk som har en jobb som er samfunnskritisk. Det kan blant annet være lærere og leger.

– Unntaket for de som har slike jobber blir strengere. Det er fordi vi er redd for at dette har blitt brukt for mye. Det skjer fordi arbeidsgiver har laget for dårligere planer, sier Høie.

Nå blir det bare unntak for reglene hvis det er strengt nødvendig for å sikre forsvarlig drift. Det kan også bli gitt unntak om det er umulig å få tatt tester i god nok tid. Det kan være hvis en ansatt må reise hjem fra utlandet for å løse et problem på jobb.

Folk som pendler fra Sverige må nå ta en test hver sjuende dag. Det må også folk som pendler fra Finland. Det betyr at det er like regler for de to landene nå. Folk som jobber på fly kan også få unntak. Men de må også teste seg hver sjuende dag hvis de er ute av flyet mens de er i et rødt land.

– Vi kan fortsette å gå på jobb og skole i høst, hvis vi klarer å få ned smitten, sier Espen Nakstad. Han er assisterende helsedirektør.

Han ber derfor om at folk nå gjør en innsats og følger rådene for å hindre smitte. Da kan barn og unge drive med aktiviteter på fritiden i høst. Flere vil beholde jobben, og folk som skal ha helsehjelp vil få den. Nakstad tror også at det vil føre til at folk ikke går like lei.

– Vi blir ikke like lei av tiltakene for å hindre smitte da. Det er rett og slett fordi det da vil være færre av dem, sa han.

– Vi kan ha kontroll fram til vaksinen kommer hvis vi alle holder ut, og følger råd og regler, sier Nakstad.

Siste utgave

På forsiden nå