Norge
Oppdal  20180704.
Mann på tur til Blåhøa. Blåhøa er et fjell i Oppdal kommune i Trøndelag. 1 671 meter over havet og er det høyeste fjellet i Trollheimen når en ser bort fra Innerdalen. Modellklarert.
Foto: Gorm Kallestad / NTB

Høsten kommer med sol i sør – vått i nord

Etter en varm start på september, kommer nå mer høstlig vær. Mens det blir mye regn i nord, har folk lenger sør noen fine dager i vente.

- Tromsø og Nord-Norge får det vått nå. Det ser ut som det kommer opp mot 100 millimeter regn der gjennom helgen. Det ser ut som om det fortsetter videre ut i neste uke. Det sier stats-meteorolog Eldbjørg Moxnes til NTB.

– Der er det ikke så lystige vær-utsikter der, med mindre man liker regnvær da, legger hun til.

Vestlandet ved Stad hadde store mengder nedbør fra tirsdag til onsdag. Det var 92 millimeter med regn. Fremover ser det lysere ut.

Temperaturene har ligget litt over normalen mange steder og særlig på Østlandet, så langt i september. Neste uke går hele landet mer høstlige tider i møte. Varm-vinden fra sør dreier og vil komme fra mer nordlig retning. Da vil temperaturene også falle.

– Kaldere luft er på vei. Men både Østlandet og Vestlandet ser ut til å få det fint i helga, særlig lørdag. Søndag blir heller ikke så verst, sier Moxnes.

Røde Kors sendte onsdag ut varsel om at folk som planla tur i fjellet, må være forberedt på vinter-forhold. De siste dagene har det vært flere søk- og rednings-oppdrag av folk som har blitt sittende værfast i høyden.

– Det blir mørkt på kveldene nå. Været kan snu fort. Tenk at det kan bli vinter-forhold når du pakker sekker. Det sier Kjersti Løvik i Røde Kors Hjelpekorps.

Meteorologisk institutt sier pluss-gradene vil holde seg også i fjellet de neste dagene. Men på de høyeste toppene kan det bli både snø og minus-grader.

– Det er ikke unormalt at det er snø på Galdhøpiggen og andre steder høyest oppe, sier Moxnes.

Hun sier det kan være greit for turgåere å holde seg orientert om vind-forhold. Disse kan snu fort og gi utfordringer de neste dagene.

For Midt-Norge er vær-varselet for de neste dagene på det jevne.

– Der blir det ikke spesielt mye regn, rundt 10 grader på dagen, men trolig ikke nattefrost, sier Moxnes.

Mer fra Norge

På forsiden nå