Norge

Bekymret for smitten i Oslo

Stadig flere blir smittet med korona i Oslo. Hovedstaden vår kan bli blant de rødeste byene i Europa, advarer Espen Rostrup Nakstad.

Helsemyndighetene er mer bekymret for smitten i Oslo enn i Bergen. I løpet av siste døgn er 68 nye personer meldt smittet med korona i hovedstaden.

– Oslo har en jevnere stigende trend. Og det gjør at vi over tid er mer bekymret for Oslo enn Bergen. Fordi det ser ut som det hele tiden kommer nye lokale utbrudd som er av en viss størrelse, sier Espen Rostrup Nakstad til kanalen NRK. Han er assisterende helsedirektør.

Utbruddet i Bergen ser ut til å bremse opp. Mens situasjonen i Oslo er motsatt.

Nakstad mener folk i Oslo nå må ta et større ansvar. Det er for å begrense utbruddet. Han er bekymret for at folk ikke helt forstår alvoret. Han ber hver enkelt ta mer ansvar.

– Folk flest må begynne å holde mer avstand. Og være litt flinkere til å være hjemme når de er syke. Jeg tror ikke det er noen annen måte å snu utviklingen i Oslo på, sier han.

Forrige uke ble over 210 personer meldt smittet. Det er det høyeste antallet siden april. Det viser en rapport fra Oslo kommune.

Det er flest unge som blir smittet. Aller flest er mellom 20 og 29 år gamle. Så kommer gruppen mellom 30 og 39 år.

Smitten fordeler seg ulikt i byen. De bydelene Alna og Gamle Oslo har flest smittede. Mens Stovner og Alna har den høyeste andelen smittede.

Folk i Oslo bør klare å følge rådene om smittevern. Slik folk gjorde i vår. Da vil situasjonen bli bedre, mener Nakstad.

– Det vi ser nå, er at testing og smitte-sporing hjelper. Vi klarer å finne og stoppe det etter hvert. Men det drar seg ganske langt før vi kommer dit fordi folk ikke holder nok avstand, sier Nakstad.

Siste utgave

På forsiden nå