Norge

Dette gjorde Hurtigruten galt

Hurtigruten jobbet for dårlig med sikkerheten. Det førte til utbruddet med korona på skipet Roald Amundsen, ifølge en rapport.

I juli brøt det ut smitte med korona på to seilas med Hurtigrutens skip Roald Amundsen. Hva gikk galt? Det har advokatfirmaet Wiersholm undersøkt. Torsdag kom de men sin rapport etter granskingen.

For dårlig tid, dårlige rutiner og kommunikasjon. Det er noen av årsakene til at 29 passasjerer og 42 ansatte ble smittet. Utbruddet gikk ut over 69 norske kommuner. Det førte til at regjeringen laget strengere regler for cruise.

Det første cruiset med Roald Amundsen startet 17. juli. Det var bare tre uker etter at Hurtigruten igjen hadde fått lov til å starte med cruise langs kysten av Norge og Svalbard.

Selskapet hadde dårlig tid til å forberede seg til seilasene. Utslitte ansatte forsøkte å få alt på plass. Det var samtidig som folk var permittert. De var færre på jobb enn vanlig, ifølge rapporten.

– Hurtigruten var samlet sett ikke klar da Roald Amundsen seilte 17. juli. De burde ha ventet, sa Jan Fougner under en pressekonferanse torsdag. Han har ledet granskingen.

Han er partner i advokatfimaet som har laget rapporten. De har samarbeidet med selskapet DNV GL.

122 personer fra Filippinene ble hentet for å jobbe på skipet. Dårlig tid gjorde at Hurtigruten ikke fikk dem testet for korona. Det mener Fougner. Arbeiderne ble heller ikke satt i karantene da de kom til Norge. Alle var testet i hjemlandet. Det skjedde tre til fire dager før de dro til Norge. Men dette var ikke godt nok, ifølge rapporten.

Filippinerne ble heller ikke isolert om bort i skipet. De delte lugarer. Og de ble satt til å jobbe med én gang. Flere hadde kontakt med passasjerer. Det bryter med reglene om karantene.

– De tok en sjanse, sa Fougner.

Skipslegene om bord gjorde også flere feil. Etter hvert fikk flere ansatte symptomer på korona. Legene lot være å varsle om det. Folk ble heller ikke testet.

Legene på den første seilasen sa heller ikke ifra om smitten til legene som skulle jobbe under den neste.

31. juli kom de første meldingene om at folk om bord hadde testet positivt. Da tok det tid før systemet for å håndtere kriser ble satt i gang.

To personer ble sendt til sykehuset i Tromsø i vanlig drosje. Det var til tross for at det var mistanke om korona-smitte. Taxisjåføren fikk ikke vite om det. Det er rapporten sterkt kritisk til.

– Det er ikke én person som har gjort en feil i denne saken. Det er mange, sa Fougner.

Daniel Skjeldam er konsernsjef i Hurtigruten. Han møtte pressen sammen med styreleder Trygve Hegnar. Og medieier og styre-representant Petter Stordalen. De ba om unnskyldning.

– Mange er med rette sinna og frustrerte. Og det har også jeg vært. Jeg vil be hele Norge om unnskyldning, sa Stordalen.

Men både Hegnar og Stordalen sa at styret fortsatt har tillit til Skjeldam.

– Hadde jeg krevd sjefer som ikke kan gjøre feil, hadde jeg ikke hatt mange igjen. Daniel Skjeldam og hans team har lært mye. Nå gjenstår det enormt mye jobb, sa Stordalen.

Siste utgave

På forsiden nå