Norge

– Gleder meg til å bli lokalpolitiker

Lørdag er det slutt: Trine Skei Grande gir vervet som Venstre-leder videre til neste. Nå skal hun bruke kreftene på lokalpolitikk.

En dag skal hun sitte på en brygge i Lofoten. Dyppe tærne i vannet, skue utover havet og se… null oljerigger. Hun fikk vernet Lofoten, Vesterålen og Senja for oljeleting. Det er blant tingene Trine Skei Grande mener er hennes politiske seire.

– For meg handler politikk om å få til ting. Du kan gå ned med flagget til topps og si at du har vært prinsippfast og rank og klar. Men så har du ikke påvirket noe i politikken eller folk sine liv, sier Grande.

Det har vært et tiår med politiske strider og drama. Nå skal hun bruke sitt siste år på Stortinget til å kjempe for mer lokale saker. Særlig for sin egen bydel Gamle Oslo. Og skrive bok.

– Jeg gleder meg til å være lokalpolitiker, sier hun.

Nyhetsbyrået møter Grande på koronavis - på skjerm. Grande er helst ikke ute blant folk når smitten øker. I stedet sitter hun hjemme. Hun gjør siste forberedelser på avskjeds-talen til landsmøtet. Det viktigske budskapet hennes er at Venstre trengs mer enn noensinne. Særlig i klima-politikken.

– Valget neste år blir et klimavalg, sier Grande.

Trolig blir det kunnskapsminister Guri Melby som overtar som leder for Venstre. Selv mistet Grande piffen, som hun sier. 11. mars sa hun at hun slutter som partileder. Det var dagen før Norge stengte som følge av korona-viruset.

Melby var Grandes favoritt. Og hun sluttet også som kunnskapsminister for at Melby skulle få skinne. Det sier analytikere.

Til NTB sier Grande at hun ikke har drevet kampanje for noen av kandidatene. Både Sveinung Rotevatn, Abid Raja og Iselin Nybø var kandidater til å lede partiet. Valg-komiteen i partiet innstilte til slutt Guri Melby.

– Guri var en av fire leder-kandidater. Og de andre hadde allerede fått posisjoner. Det var viktig å beholde talentet Guri i denne prosessen, sier hun.

Samtidig lover hun Melby ikke å bli noen «sjuende mor i huset». Som blander seg inn i arbeidet som leder.

Grande fikk Venstre over sperre-grensen på 4 prosent i to stortingsvalg på rad. Hun er den første Venstre-lederen som har klart det siden 1972. Sperre-grensen er viktig for å få ekstra plasser på Stortinget. Partiene som er over grensa, får flere mandater.

I 2018 tok Grande Venstre inn i regjering. Det var imot ønsket til en tredel av landsstyret. Mange advarte mot å samarbeide med Fremskrittspartiet (Frp). Samarbeidet endte med at Frp forlot regjeringen i januar.

Grande mener at valget var riktig.

– Jeg pleier å si at den som stemmer på ridderen i blankest rustning, dummer seg ut. For den ridderen har aldri vært i kamp. Hadde ikke vi vært villige til å samarbeide med Frp. Så hadde vi aldri fått vernet Lofoten og Vesterålen, sier hun.

Hun sier at partiene i Norge har tradisjon for å samarbeide på kryss og tvers.

– I framtida må MDG kanskje samarbeide med Senterpartiet om rovdyr-politikk, sier hun og ler hjertelig.

MDG er en forkortelse for Miljøpartiet De Grønne.

I dag sitter Venstre i den blågrønne regjeringen partiet alltid har drømt om, sier Grande. Hun tror sjansen for en fortsatt blågrønn regjering er stor. Det er dersom både Venstre og Kristelig Folkeparti kommer seg sperre-grensen i valget neste år.

Mer fra Norge

På forsiden nå