Norge
Bildet viser advokat Geir Lippestad.

Starter nytt politisk parti

Flere kjente politikere lager et nytt politisk parti sammen. Det skal hete «Sentrum».

Advokat Geir Lippestad lager et nytt parti sammen med flere tidligere politikere i Kristelig Folkeparti (KrF). De kaller det nye partiet «Sentrum».

Lippestad har tidligere har vært politiker og næringsbyråd i Oslo for Arbeiderpartiet (Ap). Flere av toppene i det nye partiet, er personer som var mot retningen som KrF valgte i fjor. KrF ble da bedt om å velge mellom å samarbeide med de borgerlige partiene eller de mer røde sosialistiske partiene.

– Men vi er ikke «det røde KrF». Vi er mennesker med bakgrunn fra ulike partier. Jeg tror vi skal bli et mye bredere parti enn KrF, sier Lippestad til NRK.

Blant dem som er med på laget, er Kristin Walstad. Til nylig var hun nestleder i Viken KrF. Dag Sele var før fylkesleder i Hordaland KrF og medlem av partiets sentralstyre. De har også med seg Irene Solli, som har vært andre nestleder i Agder KrF. Også John Harald Bondevik er med. Han er sønn av tidligere leder i KrF Kjell Magne Bondevik. Prest Tom Sverre Tomren er også med. Han var før fylkespolitiker for Miljøpartiet De Grønne i Hordaland.

Partiet ble stiftet i forrige uke. De har som mål å samle inn 5.000 underskrifter. Da kan de stille til valg til Stortinget neste år. Lippestad sier de vil kjempe mot utenforskap og grenser skapt av samfunnet. Kampen for sårbare grupper og inkludering er viktig. Partiet har et mål om at Norge skal ta imot mennesker på flukt. Samtidig går de inn for at oljeutvinning på norsk sokkel skal stanses. Det bør skje i løpet av 15 år. Partiet vil støtte handelssamarbeidet EØS.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå