Norge

Mener foreldre kan være feilaktig dømt for vold mot barn

Eksperter har sjekket 17 saker der foreldre var tiltalt for å ha ristet barna sine. Nå kan flere av sakene bli tatt opp igjen.

Eksperter på juss og medisin har sjekket 17 dommer. Det er saker der foreldre var tiltalt for å ha ristet barna sine. Nå kan flere av sakene bli tatt opp igjen.

– Vi har vurdert 17 dommer. Av disse ser det ut som fem av dommene er basert på feilaktig grunnlag. Dette er veldig alvorlig, sier Aslak Syse til kanalen NRK. Han er jussprofessor ved Universitetet i Oslo.

Syse har sett på dommene sammen med fire andre professorer og leger. De har undersøkt 17 dommer fra perioden 2004 til 2015. Det de har funnet, er publisert i Tidsskrift for Rettsvitenskap.

Forskerne tviler på bevisene som har blitt brukt til å dømme foreldrene.

Barna i sakene hadde skader i hodet. Slike skader kan komme av risting. Dette kalles Shaken baby syndrome. Men forskerne mener det ikke er godt nok grunnlag for å bruke denne diagnosen i sakene. Forskerne tror heller at barna kan ha vært født med skadene.

– Røntgen-bildene viser at dette er en medisinsk tilstand. Og ikke noe som er påført av foreldrene, sier Syse. Han er også utdannet lege.

Ulf Stridbeck har også vært med på granskingen. Han er jussprofessor ved Universitetet i Oslo. Han mener saken er alvorlig.

– Vi viser at det er stor tvil om de medisinske konklusjonene. Og det skaper et grunnlag for at noen av disse personene kanskje er dømt på feilaktig grunnlag, sier Stridbeck til NRK.

Forskerne har gitt det de har funnet, til Riksadvokaten. De kommer til å se nærmere på straffesakene som forskerne har gått igjennom. Det bekrefter de til NRK.

Siste utgave

På forsiden nå