Norge
Sulesund 20190626
Bilfergen MF "Hadarøy" fra Fjord1, drives av batteri, og trafikkerer fergestrekningen Hareid - Sulesund  i Møre og Romsdal. 
Batteridrift, elferge, batteriferge.
Foto: Halvard Alvik / NTB

Kommunene får mer å rutte med

Kommuner og fylker får 2 milliarder kroner mer i frie inntekter neste år. Det foreslår regjeringen. De lover å dekke alle ekstra utgifter til korona-pandemien.

Regjeringen ber om at 100 millioner kroner av disse pengene går til psykisk helse for barn og unge. En like stor sum skal gå til klima-vennlige ferger og hurtigbåter.

Ekstra utgifter til pandemien skal også dekkes.

– Det skal ikke være grunn til å kutte i tjenestene på grunn av korona. Det sier kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup til NTB.

– Alle nødvendige utgifter skal dekkes, enten det er innen helse eller skole, sier han.

Men hvor stor regningen blir, vet han ennå ikke.

Astrup sier at det er satt ned en arbeidsgruppe sammen med kommunenes organisasjon KS. De skal regne på hva de faktiske ekstra-utgiftene er.

Men regjeringen setter av 1,9 milliarder kroner i 2021 for å erstatte tapte skatte-inntekter som følge av korona-krisen.

Fylkene har tapt mye penger på færre solgte buss- og togbilletter. Fylkene får 1,25 milliarder kroner som erstatning for dette.

Regjeringen foreslår også at det settes av 100 millioner kroner ekstra til barn og unge med nedsatt funksjonsevne. Dette gis som ramme-tilskudd.

Mer fra Norge

På forsiden nå