Norge

Mindre skatt til de rikeste

Regjeringen vil nok en gang kutte i formuesskatten. Det viser forslaget til statsbudsjettet, som ble lagt fram i dag. Opposisjonen raser.

– Det er mange bedrifter som sliter i norsk næringsliv, sier statsminister Erna Solberg til NTB.

Hun sier at disse bedriftene ikke skal måtte ta ut utbytte for å betale formuesskatt til sine eiere.

– Det er viktig å bygge opp konkurranse-kraften for norske bedrifter fremover. Da må man ha penger igjen i bedriftene. På den måten kan bedriftene investere og utvikle seg, sier statsministeren.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen mener at arbeidsfolk får mindre å rutte med i statsbudsettet for 2021. Samtidig gir regjeringen skattekutt til de rikeste.

Gabrielsen peker på at pandemien har rammet befolkningen skjevt. De med lavest lønn og usikker jobb er hardest berørt, sier han. Han mener at i stedet for å rette opp i skjevheten, prioriterer regjeringen de aller rikeste.

– Det er et slag i ansiktet til de 200 000 permitterte og arbeidsledige som nå betaler den tøffeste prisen for krisen, sier han.

Solberg mener kuttet er nødvendig for å skape flere jobber. Men opposisjonen er bekymret for at mindre formuesskatt vil føre til mer ulik fordeling.

– Snart betaler ikke de aller, aller superrikeste i Norge skatt. Samtidig rammes folk flest hardt av den krisen vi står oppe i. Det er ikke rettferdig, og det fører til at forskjellene i Norge øker, sier Kari Elisabeth Kaski. Hun er SVs finanspolitiske talsperson.

Også Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre er misfornøyd. Han mener finansminister Jan Tore Sanner prioriterer skattekutt til de rikeste framfor å få unge inn i jobb.

– Selv i krisetid, gir regjeringen gavepakker til de rikeste. I stedet for å få folk i jobb, forhindre velferds-kutt i kommunene og gjøre situasjonen bedre for vanlige folk. Dette er intet mindre enn en skatte-skandale, sier han.

– Norge er et dugnadssamfunn. Sanner snakker om tillit og små forskjeller. Men det blir hult når de spisser budsjettet på en måte som øker forskjellene, sier han til NTB.

Regjeringen fører en forskjellspolitikk til å bli kvalm av, mener Bjørnar Moxnes. Han er leder for Rødt.

– Regjeringen kutter formuesskatt i milliardklassen, når de øker rabatten på aksjer og driftsmidler fra 35 til 45 prosent, sier han.

Fremskrittspartiet har kjempet på områdene bistand og kvote-flyktninger. Dette vil de bruke mindre penger på. De har også kjempet for mindre formuesskatt.

Statsministeren viser til at formuesskatten er en særlig ulempe for norske eiere.

– Jeg mener at vi i krisetider tydelig ser at nasjonalt eierskap på noen områder har en egenverdi. Private eiere som er norske og bor og lever i sitt lokalsamfunn, sier Solberg.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå