Norge
Oslo 20201009. 
Berit Reiss-Andersen, leder av Nobelkomiteen, offentliggjør vinneren av årets fredspris på Nobelinstituttet i Oslo.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB / POOL

Verdens matvareprogram får fredsprisen

Sult blir brukt som våpen i krig og konflikt. Verdens matvareprogram bidrar til fred ved å bekjempe matmangel, sier komiteen.

Verdens Matvareprogram får Nobels fredspris 2020. Det kunngjorde Berit Reiss-Andersen fredag formiddag. Hun er nobelkomiteens leder.

– Under korona-pandemien har sult blitt et stadig større problem. Dersom ikke FNs matvareprogram får den støtten som trengs, står verden overfor stor sult-katastrofe. Det sa Reiss-Andersen under kunngjøringen.

Matvareprogrammet er verdens største humanitære organisasjon. Den hører til FN. Målet med programmet er å bekjempe sult og fattigdom. Det gjøres gjennom nødhjelp og utviklingsarbeid.

Organisasjonen får prisen for deres innsats for å bekjempe sult, og for å bedre forholdene i områder med konflikt. Organisasjonen har også jobbet godt med forhindre at sult brukes som et våpen i krig og konflikt.

Les også: Hvem får fredsprisen?

Ifølge Reis-Andersen, er linken mellom sult og konflikter er en slags ond sirkel.

– Krig og konflikter kan forårsake sult. Akkurat som sult kan skape konflikter og bruk av vold. Vi kommer aldri til å nå målet om null sult, med mindre vi får slutt på væpnede konflikter, sier hun.

I 2019 hjalp Matvareprogrammet nær 100 millioner mennesker i 88 land. De var rammet av akutt mangel på mat.

Nobelkomiteens leder sier at hun håper prisen vil skape oppmerksomhet om alle som sulter i verden.

– Spesielt for oss som lever trygt i Vesten. Vi ser ikke sult. Vi har ikke opplevd sult, sier Reiss-Andersen.

– Vi må skape forståelse om at alle verdens samfunn må bidra til å bekjempe sult. Alle land som er i stand til det, må bidra for å løse dette problemet, legger hun til.

Prisen deles ut i Universitetets aula den 10. desember.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå