Norge

Skylder på Russland for datainnbrudd

Noen gjorde innbrudd i datanettverket på Stortinget. Norske myndigheter mener at Russland gjorde det. Russerne reagerer.

24. august var det datainnbrudd på Stortinget. Tirsdag fortalte utenriksminister Ine Eriksen Søreide om hva myndighetene tror. De skylder på Russland for dataangrepet.

– Det er vår vurdering at Russland står bak denne aktiviteten, sa Søreide tirsdag ettermiddag.

Hun baserer det på den informasjonen de har.

– Dette er en alvorlig hendelse. Den rammer vår viktigste demokratiske institusjon, sier Søreide.

Det er første gang Norge åpent har beskyldt et annet land for dataangrep mot landet. Russland mener dette forverrer forholdet mellom landene.

Den russiske ambassaden måtte forklare seg for norske myndigheter. De møtte i Utenriksdepartementet tidligere tirsdag.

Russerne sier at anklagene ikke stemmer. De skriver på Facebook at beskyldningen er en trussel for forholdet mellom Norge og Russland.

– Vi anser disse beskyldningene om vårt land for uakseptable, skriver den russiske ambassaden.

Ambassaden skriver også at den i mai 2020 forsøkte å snakke med norske myndigheter om etterforskning av slike saker. Men at de ikke fikk svar.

Leonid Slutskij leder utenrikskomiteen i det russiske parlamentet. Han kaller de norske anklagene om et russisk dataangrep som «fullstendig tull». Det skriver nyhetsbyrået Tass.

Siden angrepet har politiet etterforsket hvordan det skjedde. Og hvilke følger det får. Politiets sikkerhetstjeneste har ennå ikke fortalt om resultatet fra den etterforskningen. PST vil ikke svare på om de etterforsker om andre enn Russland kan ha gjort innbruddet.

Norske myndigheter sier at de fortsatt ønsker å ha et godt forhold til Russland.

– Men vi kan samtidig ikke la være å reagere når angrep treffer Stortinget. Og de viktige, demokratiske interessene som Stortinget representerer, sier Søreide.

Siste utgave

På forsiden nå