Norge

– Jeg blir opprørt

Politidirektør Benedicte Bjørnland reagerer kraftig på «Maris» historie om seksuell trakassering.

Tidligere politistudent «Mari» ble seksuelt trakassert av en overordnet politimann. Det skjedde da hun hadde praksis i et politi-distrikt under studiene. Hun forteller at politimannen ved en anledning tok hendene på hoftene hennes. Så presset han kjønnsorganet mot hennes rumpe. Det skal ha skjedd da de to var på et oppdrag sammen på jobb.

Mari fikk også meldinger med svært seksuelt innhold fra politimannen.

– Han skrev blant annet at han skulle knulle meg i garasjen på jobb, forteller hun.

Klar Tale har fått se meldinger politimannen har sendt til Mari. De viser en tydelig seksuell tone. Men de groveste meldingene har han slettet fra sosiale medier, sier Mari.

Benedicte Bjørnland er politidirektør. Hun reagerer kraftig på det Mari forteller.

– Jeg blir opprørt av å høre om de situasjonene som «Mari» beskriver. Politiet skal være en trygg arbeidsplass for alle, og det lykkes en ikke med i dette tilfellet. Det er sterkt beklagelig, skriver hun i en e-post til Klar Tale.

Mari turte ikke å varsle om trakasseringen hun ble utsatt for. Hun fryktet det ville hindre henne i å få jobb i politiet.

Bjørnland sier at hun ikke kjenner Maris sak personlig.

– Men jeg har stor forståelse for at det kan oppleves som krevende å varsle om slike forhold. Spesielt når det er en makt-ubalanse til stede. Jeg vil likevel oppfordre alle ansatte i politiet, som har blitt utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet, om å varsle om dette, sier hun.

Noen sa likevel ifra på Maris vegne. Saken fikk følger for politimannens rolle i politiet. Men Mari syntes reaksjonen mot ham var for mild.

– Jeg syns ikke det var en reaksjon i det hele tatt, sier Mari.

Klar Tale får vite av henne hvilken reaksjon politimannen fikk. Men vi lar være å skrive det for å unngå at folk kan finne ut hvem han er. Han skal fortsatt være i jobb som politimann.

– Er det en vanlig reaksjon fra politiet som arbeidsgiver i slike saker at en politimann får en annen rolle i politiet?

– Dersom det varsles om straffbare handlinger, så vil disse bli sendt til Spesialenheten for politisaker. De etterforsker. Noen saker gjelder overtredelser som ikke er et straffbart forhold, men som likevel er klanderverdig. Disse vil håndteres som personal-saker internt i politiet. Klanderverdige handlinger, som ikke er et straffbart forhold, vil likevel kunne få alvorlige følger. Det kan være for den som har misbrukt sin posisjon eller utsatt andre for uønskede seksuelle handlinger. I ytterste konsekvens kan en ansatt miste jobben, svarer politidirektør Bjørnland.

– Politiet skal ha en sunn kultur fri for seksuell trakassering. Kulturen skal være fri for ansatte som bruker sin posisjon for å oppnå seksuelle fordeler. Vi skylder våre ansatte at vi nå rydder opp. Det skylder vi spesielt dem som har rapportert om at de har vært utsatt for seksuell trakassering, avslutter politidirektøren.

Siste utgave

På forsiden nå