Norge

Hun er Norges mektigste kvinne

Statsminister Erna Solberg er fortsatt den mektigste kvinnen i Norge, mener bladet Kapital.

Statsminister Erna Solberg har makt i Norge. Hun er fortsatt mektigst her i landet, mener bladet Kapital. Flere andre kvinner har blitt mektigere som følge av korona-krisen.

Hun viste en sjelden demonstrasjon av makt da hun stengte Norge 12. mars i år, sier Vibeke Holth. Hun er redaktør i Kapital og leder av juryen.

– Solberg innførte de mest inngripende tiltakene vi har hatt i Norge i fredstid, sier Holth.

Sjansen for å bli mektig er størst om du har studert økonomi eller om du er politiker.

Kapital kommer med lista over Norges 100 mektigste kvinner for 14. året på rad,

Camilla Stoltenberg er direktør i Folkehelseinstituttet (FHI). Hun er på niendeplass på lista. Hun er den første på lista som ikke er politiker.

Kapital skriver at det er ingen tvil om at FHIs statistikk, råd og retningslinjer har hatt stor betydning. De nevner tiltak i Norge for å stanse spredningen av korona-viruset.

Line Vold er ansvarlig for smittevern og beredskap i FHI. Hun kommer inn på 100.-plass. Cathrine M. Lofthus er administrerende direktør i Helse sør-øst. Hun klatrer fra 21.- til 14.-plass på lista.

– I mars jaktet hele verden desperat etter smittevernutstyr. Da tok Lofthus grep. Ordningen hun etablerte gjorde at hun fikk ansvar for å bygge opp hele Helse-Norges lagre. Slikt gir ytterligere makt midt i en pandemi, skriver Kapital.

I fjor var Siv Jensen nummer to på lista. Hun leder Fremskrittspartiet. Nå er hun på en sjetteplass. Utenriksminister Ine Eriksen Søreide er den nest mektigste kvinnen i Norge nå, ifølge kapital. Søreide sikret i sommer Norge en plass i FNs sikkerhetsråd.

Monica Mæland var kommunal- og moderniseringsminister. Nå er hun justis- og beredskapsminister. Hun stiger til tredjeplass på maktkåringen.

Politikere har åtte av de første plassene på maktlisten. Blant landets 100 mektigste finner vi 20 politikere.

Den yngste på listen er 34 år gamle Tina Bru på femteplass. Hun er olje- og energiminister. Den eldste er 68 år gamle Bente Angell-Hansen. Hun leder EFTAs overvåkingsorgan (ESA).

Mer fra Norge

På forsiden nå