Norge

– Merkelig å ikke klemme på den store dagen

Øyvind satt i karantene uka før seremonien. Kirvil kunne ikke invitere familien fra Island til festen. Slik ble konfirmasjonen med korona.

Den store festen var planlagt våren 2020. De skulle konfirmeres. Så kom korona. Alt ble utsatt til høsten. Øyvind Opedal Paulsrud er en av konfirmantene. I september ble han konfirmert i bygda Lofthus i Indre Hardanger.

– Vi var fem eller seks konfirmanter. Hver av oss kunne maks ha med 20 gjester inn i kirken. Så det ble kun de nærmeste. Noen måtte vi si nei til, sier Paulsrud.

Venner og slekt hadde reist fra hele landet for å feire ham. Noen kom fra Jessheim, andre fra Kongsvinger. Noen kom helt fra Nord-Norge.

– Folk hadde reist langt. Så det var synd at ikke alle kunne være med på seremonien, sier Paulsrud.

Men på feiringen etterpå fikk alle de 32 gjestene delta. Det var god middag, taler, kaker og topp stemning, forteller Paulsrud. Men ingen klemming.

– Det var merkelig å ikke kunne klemme på en slik dag, sier Paulsrud.

Han forteller at han og familien satt i karantene bare noen dager før feiringen.

– Vi var litt nervøse for at vi måtte droppe hele greia. Heldigvis gikk det bra.

Flere av gjestene kom til bygda dagen før konfirmasjonen.

– Jeg er jo speider. Lørdag ble det derfor fjelltur og sang rundt leirbålet. Uformelt og hyggelig før den store dagen, sier Paulsrud.

Kirvil Bjerkeseth bor i Moss og er 15 år gammel. Hennes konfirmasjon ble utsatt til oktober. I kirken fikk hun ha med seg maks 12 gjester.

– Det gikk fint for meg. Jeg fikk med meg de fleste. Det hadde vært annerledes hvis resten av familien min fra Island kunne komme, sier hun.

Bjerkeseth er opprinnelig fra Island. Halve familien hennes bor der. Planen var egentlig å invitere rundt 20 av dem til Norge for å feire konfirmasjonen.

– Jeg har ikke sett dem siden forrige sommer og savner dem veldig, sier hun.

Norge ligger nå på «rødt» smitte-nivå. Det hadde blitt feil å oppfordre så mange til å reise hit. Derfor utsetter Bjerkeseth selve festen til sommeren.

– Det er selvfølgelig kjipt å utsette. Men jeg har hatt noen måneder på å venne meg til tanken, sier hun.

Hun forteller at konfirmasjonen er en viktig tradisjon, også på Island.

– Den markerer jo overgangen til voksen-livet. Som regel holdes en stor fest. Dagen blir sett på som ekstremt høytidelig. Men det er ikke vanlig med langbord og bestemte plasser. Det pleier heller å være en litt avslappet fest der folk går rundt og mingler, forteller hun.

Det ble altså ingen stor fest etter seremonien 10. oktober. I stedet feiret Bjerkeseth dagen med sin nærmeste familie på en bedre restaurant i Oslo.

Siste utgave

På forsiden nå