Norge
Bildet er av en alpinbakke. Det er snø i bakke. Men det er ingen folk som står på ski eller snowboard. Det er fra påska 2020.

De må være klare for en vinter med bare norske gjester

Flere norske alpin-steder er avhengig av gjester fra andre land enn Norge. De kan få en vanskelig vinter i år.

De store alpin-stedene i Norge tjener mye penger på gjester fra andre land. Men det er på en vanlig vinter. De tror at de vil tape mye penger som følge av korona i år. I Trysil er de redd for at de kan tape over 70 prosent av inntektene de hadde forrige vinter.

– Vi kommer nok ikke til å få mer enn 30 prosent av gjestene vi pleier å ha i en normal sesong. Og det klarer vi bare hvis det blir tre ganger flere gjester fra Norge. Det sier mye om hvor alvorlig situasjonen er, sier Gudrun Sanaker Lohne til avisa Dagens Næringsliv. Hun er turistsjef i Trysil.

I fjor vinter var det 770.000 gjestedøgn i Trysil. Det er hvor mange som har betalt for å overnatte i kommunen. Under 10 prosent av de  var med turister fra Norge. Det gjør at de kan få en tøff vinter i år. Turister fra andre land kan bli møtt med at grensa er stengt eller krav om karantene. Det er også færre som skal ammet av koronastengte grenser.

Flere andre alpin-anlegg i Norge har mange gjester fra andre land. Alpinco eier anlegg i Hafjell og Kvitfjell. Der er 40 prosent av gjestene fra et annet land enn Norge. På Beitostølen er det færre. Der er rundt 20 prosent fra utlandet.

Mer fra Norge

Siste utgave

På forsiden nå