Norge
Oslo 20200103. 
Maud Angelica Behn satte et portrett hun selv har tegnet på kisten og holdt minneord for sin far Ari Behn under bisettelsen i Oslo domkirke. Prinsesse Märtha Louise til høyre. POOL
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Maud Angelica Behn kåret til «årets modigste kvinne»

Prisen får hun for talen hun holdt i farens bisettelse, tidligere i år.

Maud Angelica Behns tale gjorde inntrykk på folk. I talen oppfordret hun dem som sliter psykisk, til å søke hjelp.

Nå er 17-åringen kåret til «årets modigste kvinne» av magasinet Tara.

Faren, Ari Behn, ble bare 47 år gammel. Han tok sitt eget liv 1. juledag i fjor. Bisettelen var i Oslo domkirke i januar.

«Hun snakket direkte til dem som også sliter med psykisk sykdom. Rett fra hjertet til en pårørende i sorg. Hun valgte å sette ord på smerten. Men også formidle håpet. At det finnes hjelp. At det ikke trenger å gå så langt som med faren. For den viktige talen og åpenheten er Maud Angelica blitt unisont hyllet». Det skrev juryen i en pressemelding.

Maud Angelica Behn sier hun tenkte at det å hjelpe andre, ville hjelpe henne selv i sorgen.

– Når man går gjennom noe vondt, kan man la det ødelegge seg eller bruke det som en verdi. Jeg har veldig lyst til å bruke det som en verdi. Hvis jeg kan bruke mine erfaringer til å kanskje redde liv, så er jeg veldig takknemlig. Det sier Maud Angelica til Tara.

Prinsesse Märtha Louise skriver på Instagram at hun er stolt over datteren.

– Hun løfter alltid alle rundt seg. Hun ser de som trenger litt ekstra oppmerksomhet. Og hun bruker egne opplevelser i mørkets dal til å gjøre andre sterkere, skriver prinsessen.

Maud Angelica Behn snakket til alle som slet med psykiske lidelser i talen:

– Du kan få hjelp. Og ting kan bli bedre. Alle i denne verden fortjener kjærlighet og glede. Det gjør du også. Det er aldri noen skam i å be om hjelp. Det er så mange du betyr så mye for. Aldri tenk at det bedre at du blir borte.

Hun var nominert sammen med Henriette Vasstrand, Julie Kolbeinsvik, Laial Janet Ayoub, Vibeke Sefland og Sonja Djønne. Det er 10. gang Tara deler ut prisen årets modigste kvinne.

Mer fra Norge

På forsiden nå